Pátek, 29. března 2024

Kdo stojí proti J&T, aneb Válka o uhlí se vyhrocuje

Kdo stojí proti J&T, aneb Válka o uhlí se vyhrocuje

Hlavním protivníkem J&T je Czech Coal, který s ním od loňska vede už zcela otevřenou válku.

J&T rozděluje český byznys. Na jedné straně se formuje stále jasnější aliance přátel, spojenců a obchodních partnerů J&T. Na straně druhé stojí hráči, kteří se cítí J&T vytlačováni z trhu.

Tábor odpůrců J&T vede mostecká těžařská skupina Czech Coal, kontrolovaná Pavlem Tykačem. J&T před časem uzavřela spojenectví s ČEZ a obě firmy s dalšími partnery čím dál suverénněji ovládají trh s elektřinou a teplem. Pro Czech Coal je to nebezpečná situace.

Czech Coal jako jediný ze tří domácích těžařů hnědého uhlí nemá vlastní zdroje na jeho spalování, tedy žádnou elektrárnu ani teplárnu. Když v minulých letech prudce rostly ceny elektřiny, Czech Coal z růstu těžil méně než výrobci energií. Těžaři totiž prodávají na základě dlouhodobých kontraktů, sjednaných vesměs ještě před energetickým boomem. Proto se Czech Coal léta snaží jednak vnutit trhu uhlí za vyšší cenu, jednak získat vlastní elektrárnu, v níž by mohl svůj produkt lépe zhodnotit.

Loni Tykačovi svitla naděje, že svůj problém vyřeší koupí skupiny International Power Opatovice. Do ní patří velká elektrárna a téměř poloviční podíly v Pražské teplárenské a v mělnické teplárně Energotrans. Jejich kotelny jsou zásobovány z mosteckých dolů, a tak se připojení k Czech Coalu nabízelo.

Z obchodu ale sešlo, když opatovickou skupinu koupila za pomoci firem ČEZ a Dalkia právě J&T. Díky smlouvám s partnery mohla nabídnout tak vysokou cenu (22,5 miliardy korun), že prodávající nedokončili vypsanou soutěž a rovnou si s J&T plácli. Konkurenti ani nestačili předložit vlastní nabídky.

Tykač tak nejenže nezískal vlastní výrobní zdroje, ale komplikuje se i jeho snaha vnutit trhu dražší uhlí, protože klíčoví odběratelé začínají tvořit jednotnou frontu ovládanou Martinem Romanem, šéfem ČEZ, a Danielem Křetínským, donedávna partnerem J&T, dnes spolumajitelem společného holdingu patřícímu J&T a PPF.

Prodej Opatovic zlobí i jiné hráče, třeba skupinu Penta. I ta doufala, že bude mít šanci alespoň se o opatovická aktiva utkat, ani ona nedostala příležitost. Odpůrci J&T poukazují na to, že bez spojení se státním ČEZ a s Dalkií by J&T na převzetí opatovických aktiv neměla sílu.

Penta stejně jako Czech Coal žádala o prošetření transakcí s opatovickými aktivy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ten ale už před koncem loňského roku celý obchod bezvýhradně schválil.

To, že J&T pomáhá ČEZ a na ruku mu jdou státní úřady, nemusí být náhoda. I tady se podle kritiků J&T může odrážet vděčnost politiků.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů