Úterý, 16. dubna 2024

Zdravá města byla oceněna za kvalitu ve veřejné správě

Zdravá města byla oceněna za kvalitu ve veřejné správě

Během 6. Národní konference kvality ve veřejné správě proběhl v Táboře ceremoniál udělování cen Ministerstva vnitra za úspěšný postup při zavádění metod kvality ve veřejné správě. Mezi oceněnými byli také letos členové Národní sítě Zdravých měst ČR. Zdravá města získala ocenění mimo jiné za realizaci místní Agendy 21, tedy za praktické uplatňování zásad udržitelného rozvoje a aktivní spolupráci úřadů s veřejností. Zástupci Zdravých měst a regionů přebírali "Ceny za kvalitu ve veřejné správě" a "Ceny za inovaci" v táborském společenském centru Střelnice za účasti ministra vnitra Martina Peciny.
Čtyři desítky obcí, regionů a jejich úřadů i dalších institucí veřejné správy získaly ceny Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci ve veřejné správě za rok 2009. I tentokrát byly oceněny postupy členů Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM), vybraná Zdravá města zabodovala dokonce ve více kategoriích současně. V rámci tohoto ročníku udílení cen Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci bylo opět oceňováno uplatňování místní Agendy 21 jako jedné z efektivních metod kvality ve veřejné správě. Stříbrnou cenu za kvalitu ve veřejné správě za realizaci MA21 získala Zdravá města Chrudim, Litoměřice, Prostějov a Vsetín. Stříbrnou cenu za další metody kvality ve veřejné správě pak Zdravá města Dobříš (model CAF 2006), Chrudim (model CAF 2006), Kopřivnice (model CAF 2006), Moravská Třebová (ČSN ISO/IEC 27001:2006), Prostějov (model CAF 2006), Šternberk (model CAF 2006) a Tábor (model CAF 2006). Bronzovou cenu za uplatňování MA21 převzali zástupci Zdravých měst Dobříš, Hlučín, Jilemnice, Poděbrady, Zdravé městské části Praha Libuš-Písnice a Zdravého kraje Vysočina, Bronzovou cenu za další metody kvality ve veřejné správě převzali zástupci Zdravých měst Prostějov (model CAF 2006), Říčany (BMK), Tábor (BMK) a Zdravého Jihomoravského kraje (ISO 9001:2001). Cenu za inovaci ve veřejné správě za rok 2009 získala také Zdravá města Hodonín (zavedení systému přidělování dotací sportovním oddílům formou grantových poukázek) a Prostějov (ustanovení koordinátorů kvality na odborech městského úřadu v Prostějově).
"Místní Agenda 21 je uznávána jako metoda kvality ve veřejné správě již několik let, a za tu dobu nejen že roste počet oceňovaných Zdravých měst a regionů, ale roste především kvalita jednotlivých úřadů. Projevují se tak výsledky dlouhodobého sdílení dobrých postupů a zkušeností mezi Zdravými městy, mezi nimiž je celá řada zkušených realizátorů metod kvality. Tato vzájemná spolupráce a podpora funguje a je pro města a jejich úřady evidentním přínosem. Věřím, že inovace i osvědčené postupy, za něž jsou naši členové oceňováni, povzbudí i další zájemce o aktivní postup v metodách kvality ve veřejné správě, řekl ředitel NSZM Petr Švec.
NSZM dlouhodobě podporuje sdílení dobré praxe mezi obcemi a regiony, které realizují místní Agendu 21. V současnosti probíhá tento proces v rámci projektu "MAgNET - síťová spolupráce MA21 prostřednictvím modelu Leading & Learning Cities", podpořeného z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR.
Pořadatelem 6. Národní konference kvality ve veřejné správě bylo Ministerstvo vnitra ČR společně s Městem Tábor, Jihočeským krajem a Radou kvality ČR. Cílem akce byla výměna zkušeností a příkladů dobré praxe, zvyšování výkonnosti organizací veřejné správy prostřednictvím metod řízení kvality a představení nových trendů v oblasti kvality ve veřejné sféře. Akce byla určena zástupcům veřejného sektoru a dalším odborníkům a zájemcům z praxe. Další informace naleznete na stránkách www.konference6q.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů