Pátek, 29. března 2024

Vodní elektrárny ČEZ Obnovitelné zdroje loni vyrobily elektřinu pro více než 60 tisíc domácností

Vodní elektrárny ČEZ Obnovitelné zdroje loni vyrobily elektřinu pro více než 60 tisíc domácností

Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ, které provozuje firma ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZE), vyrobily v loňském roce 213,9 milionů kWh elektřiny. Na úspěšném výsledku se podílela kombinace průběžného zvyšování efektivity elektráren a příznivé přírodní podmínky.


Malé vodní elektrárny provozované společností ČEZ Obnovitelné zdroje (ČOZ) vyprodukovaly v loňském roce téměř 214 milionů kWh elektřiny. Znamená to mírné překročení výsledků z roku 2008 (výroba tehdy činila 212,3 milionů kWh) a současně pokrytí spotřeby 61 tisíc domácností.


Z jednotlivých vodních elektráren provozovaných společností ČEZ Obnovitelné zdroje vykázaly nejvyšší dodávky do sítě vodní elektrárna Střekov (90,0 milionu kWh) a malé vodní elektrárny Vydra (28,9 milionu kWh) a Obříství (11,2 milionu kWh). Tato trojice zdrojů se tak na celkové výrobě v elektrárnách provozovaných ČEZ Obnovitelné zdroje podílela z více než 60 procent.


"Výrobě v malých vodních zdrojích po většinu loňského roku přály příznivé klimatické podmínky. Navíc se začaly projevovat pozitivní efekty vyplývající z průběžné modernizace našich elektráren," řekl Libor Kičmer, jednatel ČOZ.


"Základem rekonstrukcí je snaha zvýšit účinnost zpracování hydropotenciálu u malých vodních elektráren o 10 procent. Loni byly ukončeny rekonstrukce elektráren v Předměřicích a Spytihněvi. Byla zahájena rekonstrukce elektrárny v Kníničkách, s jejímž ukončením se počítá v letošním roce," zrekapituloval provedené úpravy a plány do budoucna Kičmer.


Do výsledků za letošní rok už výrazně promluví vedle vodních zdrojů také nové fotovoltaické a větrné elektrárny. Vzhledem k uvedení těchto zdrojů do provozu na sklonku minulého roku zatím výsledné statistiky produkci těchto elektráren nezohledňují.

V průběhu letošního roku počítá ČEZ Obnovitelné zdroje rovněž se spuštěním provozu nové malé vodní elektrárny v Mělníce. Elektrárna bude k výrobě využívat proud chladící vody z blízké uhelné elektrárny a disponovat instalovaným výkonem okolo 500 kW. Roční produkce by měla činit cca 3,5 milionu kWh a pokrýt tak spotřebu tisícovky domácností.

Více o malých vodních zdrojích společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje
www.cez.cz

a Informačním centru Obnovitelné zdroje
www.cez.cz

Martin Schreier, manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů