Čtvrtek, 28. března 2024

Konečná: Strana zelených zneužila program "Zelená úsporám"

Konečná: Strana zelených zneužila program "Zelená úsporám"

Otevřený dopis Kateřiny Konečné, stínové ministryně KSČM pro resort životního prostředí a členky Výboru pro životní prostředí PS PČR, ministru životního prostředí Janu Dusíkovi.

Vážený pane ministře,

bylo úterý 7. dubna 2009 a na brífinku Ministerstva životního prostředí, který byl svolán za účelem představení nového dotačního programu "Zelená úsporám", zaznívaly optimistické sliby z úst tehdejšího ministra Bursíka. Sliby, že díky tomuto programu "dosáhne na finanční podporu přes 250 tisíc domácností" a že program pomůže vytvořit či zachovat 30 tisíc pracovních míst, a to především v menších a středních firmách přímo v regionech. Tehdejší první náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík se nechal slyšet, že program je "ukázkovým příkladem spojeného řešení ekonomické recese a změn klimatu".

Nereálné sliby i na první pohled přemrštěné odhady záhy vystřídala realita. Ta odhalila fatální nepřipravenost celého programu, který byl spouštěn uspěchaně a s naprosto jasným cílem využít jeho mediální potenciál v předvolební kampani Strany zelených. A nebýt rychlé reakce nového ministra Ladislava Mika, který od září roku 2009 nechal zásadním způsobem změnit pravidla pro získání dotace z programu Zelená úsporám, stáli bychom po roce existence programu stále na jeho začátku. I tak jsou díky chybám a špatné přípravě programu počty přijatých žádostí a objem poskytnuté dotace po roce existence programu alarmující. Slibováno bylo přes 250 tisíc domácností, po roce je realita 3118 žádostí - to je rozdíl 246882 žádostí, program má k dispozici 15 mld. Kč, za rok existence programu bylo poskytnuto 485 miliónů Kč!!! To je rozdíl přesahující 14,5 mld. Kč. A to máme za sebou celou čtvrtinu doby vymezené pro existenci programu.

Vážený pane ministře, jak dlouho hodláte živit vlastní přesvědčení, že program Zelená úsporám, u jehož zrodu jste asistoval, byl nastaven správně a bezvadně funguje? Jak dlouho budete sám sebe ujišťovat, že v roce 2013 nebudeme vracet zbytečně nevyčerpané miliardy korun, které v současné době chybí a mohly by být čerpány například na zateplování veřejných budov, nemocnic a škol nebo na jiné aktivity naplňující cíle programu? Jak dlouho budete vydávat úsměvná prohlášení, že program "ještě nedosáhl svého vrcholu" a že "na něj čeká první hlavní stavební sezóna"? Nebylo by lepší co nejrychleji pokračovat v úpravách pravidel programu zahájených Vašim předchůdcem a umožnit tak co nejrychlejší čerpání dostupných finančních prostředků velké části naší veřejnosti?

autor: Kateřina Konečná, stínová ministryně KSČM pro resort životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů