Pátek, 19. dubna 2024

Polámanky budou přírodní památkou

Polámanky budou přírodní památkou

Stepní trávníky Polámanky, kterou se nacházejí u Kobeřic, se dočkají větší ochrany. Stanou se přírodní památkou

Vzácné suché stepní trávníky, na kterých roste několik akátových a borových hájků. To je lokalita Polámanky, která leží u Kobeřic u Brna. Teď se dočká větší ochrany, nově se totiž stane přírodní památkou.

"Polámanky jsou již vyhlášené jako evropsky významná lokalita v soustavě chráněných území Natura 2000, podobně jako další místa. Je třeba některé z těchto ploch přehlásit, aby byly chráněny i podle české legislativy," řekl odborník Agentury ochrany přírody a krajiny, který má evropský systém Natura 2000 na starosti, Petr Slavík.

Polámanky jsou chráněny zejména kvůli společenstvům suchých trávníků. "Je třeba, aby místo úplně nezničily keře, které již v území rostou. Tím by stepní trávníky zanikly," vysvětlil Slavík. Právě částečná likvidace keřového porostu má být zapracována do plánu péče o lokalitu.

Vyhlásit Polámanky jako přírodní památku má za úkol Jihomoravský kraj. Podobně se musí postarat i o další lokality z jižní Moravy. "Musíme opatřit veškeré podklady potřebné k vyhlášení nových zvláště chráněných území. Máme zajistit i následnou péči o plochy," uvedl tiskový mluvčí Jihomoravského kraje Jan Chmelíček.

Větrníky národní přírodní památkou

Právě na vypracování podkladů potřebných pro tvorbu plánů péče a návrhy plánů péče pro šestadvacet evropsky významných lokalit z celé jižní Moravy získal Jihomoravský kraj v roce 2008 dotaci. "Jednalo se o milion šest set tisíc korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj a o tři sta tisíc ze Státního fondu životního prostředí," upřesnil Chmelíček.

Nyní odbor životního prostředí krajského úřadu připravuje oznámení návrhů na vyhlášení zvláště chráněných území a oznámení návrhů plánů péče.

Ve vyškovském okrese je teď vyhlášeno celkem sedmnáct evropsky významných lokalit. Aby se sladila česká a evropská legislativa, změny se dotknou i dalších území. "Národní přírodní rezervace Větrníky se stane národní přírodním památkou, navíc rozloha chráněného území bude větší. Toto má na starosti ministerstvo životního prostředí," informoval Slavík. Ve Větrníkách, kterou jsou nedaleko Lysovic, se také nacházejí stepní trávníky. Rostou zde vzácné a ohrožené rostliny, třeba koniklec luční, kosatec pestrý nebo vstavač nachový.

Rozsáhlejší bude plocha také některých dalších chráněných území. "Zvětší se Člupy, Stepní stráně u Komořan a Letiště Marchanice," doplnil Slavík.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů