Pátek, 19. dubna 2024

Srovnání zdanění bio pohonných hmot ve vybraných zemích OECD

Pohonné hmoty s označením bio i ve vyspělých zemích běžně podléhají dvojímu zdanění stejně jako jiné komodity zatížené spotřební daní. V české legislativě je spotřební daň na paliva s bio příměsí snížena do poloviny letošního roku.

Srovnání zdanění bio pohonných hmot ve vybraných zemích OECD

Ve většině zemí OECD a také v Austrálii a Velké Británii jsou bio pohonné hmoty předmětem dvojího zdanění, a to jak spotřební daní tak rovněž základní sazbou DPH. Nicméně v Austrálii je v platnosti relativně nižší sazba DPH stanovená ve výši 10 % redukující negativní efekt dvojího zdanění ekologických pohonných hmot. V české legislativě je pro směs minerálních olejů a řepkového oleje definována dočasně snížená spotřební daň ve výši 6866 korun na 1000 litrů platná pouze do 30. června 2010, zatímco od 1. července 2010 bude tato daň zvýšena na hodnotu 9950 korun na 1000 litrů.

AUSTRÁLIE

V souladu s australskou daňovou legislativou je bionafta prodávaná na území Austrálie zdaňována dvojmo - jak spotřební daní uvalenou ve výši 0,38 australských dolarů na 1 litr tak také daní za zboží a služby (GST), která aktuálně činí 10 %. Nicméně v rámci australského daňového systému jsou definovány daňové kredity platné pro bio pohonné hmoty vztahující se i na bionaftu s účinností od 1. července 2009 v hodnotě 0,03702 australských dolarů na 1 litr respektive na ethanol ve výši 0,04162 australských dolarů na 1 litr. Na využití těchto kreditů mají nárok podnikatelské subjekty z taxativně definovaných sektorů jako jsou těžařské firmy, firmy podnikající v oblasti železniční, silniční a námořní dopravy, zemědělské podniky nebo výrobci elektrické energie.

VELKÁ BRITÁNIE

V rámci britské daňové legislativy je pro pohonné hmoty jako biodiesel a bioethanol stanovena daňová sazba ve výši 0,3419 britských liber na 1litr. Na tato paliva je také uvalena základní sazba britské DPH, která byla s účinností pro období trvající od 1. prosince 2008 do 31. prosince 2009 snížena na 15%. Nicméně s platností od 1. ledna 2010 je tato sazba navrácena na původní hodnotu 17,5 %. Od spotřební daně uvalené na bio pohonné hmoty jsou osvobozeny britské firmy produkující méně než 2500 litrů bio pohonných hmot nahrazujících fosilní pohonné hmoty v průběhu období jednoho roku a rovněž pokud předpokládají, že i v průběhu příštího roku ho nepřekročí tato výroba hodnotu 2500 litrů. Naproti tomu britský velkovýrobce bio pohonných hmot, který produkuje více než 450 tisíc litrů za posledních 12 měsíců, a/nebo očekává, že tento limit překročí v průběhu příštích bezprostředně následujících 12 měsíců, má povinnost zasílat daňové přiznání ke spotřební dani jednou za čtvrtletí neb o jednou za měsíc, pokud není doložen nárok na kvartální hrazení.

Spotřební daň by měla být uhrazena daňovému úřadu do patnáctého dne měsíce následujícího po zdaňovacím období, ve kterém došlo k uskutečnění zdanitelného plnění.

IRSKO

V rámci irské daňové legislativy je pro bio pohonné hmoty substituční k bezolovnatému benzínu stanovena spotřební daň se sazbou ve výši 508,79 EUR uvalenou na 1000 litrů respektive ve výši 409,20 EUR uvalených na 1000 litrů bio pohonných hmot substitučních vůči naftě , přičemž jsou tyto sazby účinné od 8. dubna 2009. Každá další substituční pohonná hmota používaná namísto fosilních pohonných hmot s obsahem síry maximálně 50mg na 1kg je zatížena daňovou sazbou ve výši 368,05 EUR na 1000 litrů. Bio pohonné hmoty šetrné k životnímu prostředí jsou také v Irsku předmětem dvojího zdanění - jak spotřební daní tak také hlavní 21,5% sazbou DPH platnou od 1. prosince 2008.

Zdaňovací období pro účely výpočtu irské daně z minerálních olejů je definováno jako období 3 měsíců počítaných od 1. října, 1. ledna, 1. dubna a 1. července příslušného daňového roku.

ŠVÝCARSKO

Minerální oleje prodané na teritoriu Švýcarska jsou rovněž předmětem dvojího zdanění -jak spotřební daní se sazbou ve výši 0,7447 CHF na 1 litr bezolovnatého benzínu tak také 0,7587 CHF uvalených na 1 litr dieselu tak také hlavní sazbou DPH ve výši 7,6 %. Nicméně daň je snížena pro paliva používaná v zemědělství nebo lesnictví.

Oto Olson
Autor je ekonom
ZDROJ: FINANČNÍ MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů