Úterý, 16. dubna 2024

Program Zelená úsporám rozdělil první miliardu korun, tempo přijímání žádostí se výrazně zrychlilo

Program Zelená úsporám rozdělil první miliardu korun, tempo přijímání žádostí se výrazně zrychlilo

Program Zelená úsporám rozdělil první miliardu korun, tempo přijímání žádostí se výrazně zrychlilo

Rozdělení prvních 250 milionů korun trvalo plných 215 dnů, druhá čtvrtmiliarda byla vyčerpána za 43 dnů a další dvě čtvrtmiliardy se čerpaly vždy jen za zhruba dvacet kalendářních dní. Současným tempem by došlo k rozdělení 16,8 miliardy korun, které jsou k dispozici, mnohem dříve než do konce roku 2012.

"V lednu jsme zaregistrovali 1 821 projektů za 378 milionů korun. Do poloviny února přibylo dalších 1 500 projektů za 218 milionů. Naše predikce se naplnily - program Zelená úsporám se po pěti měsících od změny podmínek naplno rozběhl. Za stávajícího tempa bude 16,8 miliardy korun spotřebováno ještě před oficiálním koncem programu, tedy v průběhu roku 2012," říká ministr životního prostředí Jan Dusík.

Program Zelená úsporám má v současné době k dispozici 16,8 miliardy korun, které zajistilo prodejem emisních přebytků Ministerstvo životního prostředí České republiky. To nyní jedná s dalšími zájemci o kredity, jejichž prodej programu zajistí další prostředky. "Jednání o prodeji mají naději na úspěch i z toho důvodu, že kupci vnímají pozitivně úspěšný rozvoj programu Zelená úsporám," komentuje současná vyjednávání ministr Dusík.

Žádost, která dovršila první miliardu alokovaných prostředků, je na celkové zateplení, a podal ji žadatel v okrese Šumperk. Podařilo se mu snížit měrnou potřebu energie o 87 % díky tomu, že zateplil fasádu, střechu i podlahu, vyměnil okna a dveře. Dosáhl na nejvyšší možnou dotaci v oblasti zateplení, takže byl podpořen částkou 288 tisíc korun.

Jednou z motivací pro žadatele je i tzv. podpora na projekt (podpora na přípravu a realizaci podporovaných opatření). Ta bude za dosavadních podmínek poskytována do 31. března 2010. "Jednám se zahraničními kupci o standardním nastavení této formy podpory. Domnívám se, že jsme na dobré cestě zachovat finanční podporu projektových žádostí - byť s dílčími úpravami - i po 31. březnu," doplňuje ministr Dusík.

Lenka Brandtová, mluvčí SFŽP, tel. 606 709 954, lenka.brandtova@sfzp.cz
Petra Roubíčková, mluvčí MŽP, tel. 725 786 395, petra.roubickova@mzp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů