Čtvrtek, 28. března 2024

Klima v Lázních Kynžvart je oficiálně přírodním léčivým zdrojem

Klima v Lázních Kynžvart je oficiálně přírodním léčivým zdrojem

Lázně Kynžvart (Chebsko) - Klimatické podmínky v Lázních Kynžvart, kde působí Dětská lázeňská léčebna, zařadilo od letoška ministerstvo zdravotnictví mezi přírodní léčivé zdroje. Vysokou a stálou vlhkost vzduchu ovlivněnou blízkými smíšenými lesy a ideálně čisté ovzduší potvrdil dlouhodobý monitoring, jehož výsledky byly jednou z podmínek pro rozhodnutí ministerstva.

ČTK to dnes řekla ředitelka léčebny Hana Hrušková. Mezi přírodní léčivé zdroje jsou řazeny zejména minerální vody nebo rašeliny a peloidy.

Klimatické podmínky jen ojediněle, třeba v případě Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku. Podle Hruškové i kynžvartská léčebna na své klima upozorňovala.

"Jen nás nenapadlo, že by mohlo být také klima uznáno jako oficiální léčivý zdroj," poznamenala. Kynžvartské klima pomáhá léčit nespecifická onemocnění dýchacího ústrojí dětí od dvou do 15 let. Léčebna několik měsíců připravovala podklady, které v závěru loňského roku předala ministerstvu k posouzení.

Z měření vyplynulo, že třeba průměrná koncentrace polétavého prachu, jehož průměrný čtyřiadvacetihodinový imisní limit je 50 mikrogramů na metr krychlový, se pohybuje v Kynžvartu kolem 13 mikrogramů.

U oxidů síry s limitem 125 mikrogramů dosahují naměřené hodnoty v Kynžvartu v průměru do tří mikrogramů. Ovzduší v Lázních Kynžvart monitoruje od loňska automatická meteorologická stanice, kterou lázně pořídily za 200.000 korun z dotace elektrárenské firmy.

Její význam nyní ještě vzrostl, protože chtějí-li lázně udržet status klimatu jako přírodního léčivého zdroje, musí jeho vývoj trvale sledovat a dokládat. "To, že je naše klima skutečně uznáno jako léčivé, by mohlo lázním pomoci při jednání s klienty," podotkla ředitelka.

V kynžvartské léčebně, která je státní organizací, se vloni léčilo na 1200 dětí. Jejich počet vzrostl oproti roku 2008 asi o sedm procent. Průměrná doba pobytu malých pacientů se pohybovala kolem 37 dní.

V roce 2007 ale v Kynžvartu pobývalo přes 1700 dětí. "Propad mezi roky 2007 a 2008 způsobily regulační poplatky ve výši 60 korun na den, které se u nás stále platí. Uvidíme, jestli se nám podaří dostat na původní počty," dodala Hrušková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů