Pátek, 19. dubna 2024

MZe: V Česku je již 3000 ekologických zemědělců

MZe: V Česku je již 3000 ekologických zemědělců

V Česku je již 3000 ekologických zemědělců, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Loni jejich počet vzrostl téměř o polovinu na 2689 a podle ministra zemědělství Jakuba Šebesty tento růst pokračuje i v letošním roce. Meziročně o více než pětinu loni přibylo také výrobců biopotravin, jejichž počet přesáhl 500. Podle úřadu je hlavním důvodem růstu zájmu o ekozemědělství stabilní státní podpora této oblasti.

"Za období ledna a února dochází k dalšímu dynamickému nárůstu nových ekologických zemědělců, v současné době již dosahuje počet ekozemědělců tři tisíce," uvedl Šebesta.

Podle údajů MZe se v Česku ke konci loňského roku šetrně k přírodě hospodařilo již na bezmála 400.000 hektarech. Podíl biofarem na celkové výměře zemědělské půdy činil 9,38 procenta.

Výměra ekologický obhospodařovávané orné půdy meziročně vzrostla o 28 procent na 45.000 hektarů. Výměra sadů v ekologickém zemědělství se rozrostla o třetinu, plocha vinic se rozšířila téměř o 60 procent. Do režimu ekologického zemědělství se dostaly i první chmelnice. Majoritní podíl na této zemědělské půdě mají dlouhodobě trvalé travní porosty, na nichž se farmáři věnují pastevnímu chovu zvířat.

Růst tuzemské spotřeby biopotravin podle předběžných odhadů v důsledku ekonomické krize loni výrazně zpomalil z předloňských 40 procent na loňských maximálně pět procent. Češi za biopotraviny v roce 2008 utratili dosud rekordních 1,8 miliardy korun. Přes několik let trvající strmý růst zájmu se loni biopotraviny na celkové spotřebě potravin podílely necelým jedním procentem.

Stále více Čechů podle odborníků začíná nakupovat biopotraviny přímo od ekologických zemědělců. Rostoucí oblibě se těší například přímo pěstiteli dodávané bedýnky s čerstvou zeleninou. Podíl přímých nákupů biopotravin od zemědělců, jenž v roce 2008 dosáhl v ČR 1,4 procenta, byl ovšem ve srovnání se západní Evropou minimální.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů