Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové tvrdí, že odstřel kormoránů v Karlovarském kraji nepomůže

Ekologové tvrdí, že odstřel kormoránů v Karlovarském kraji nepomůže

S velkými škodami, které mají na svědomí kormoráni, se v poslední době potýká Karlovarský a Plzeňský kraj. Povolit odstřel kormoránů situaci podle ekologů nevyřeší.

"Povolit odstřel nic neřeší, protože jde o ostražité ptáky, kteří navíc létají velice, velice vysoko a nedají se proto střílet, jenom plašit," tvrdí předseda Krajské organizace Strany zelených Karlovarského kraje Tomáš Kubát. V oblastech, kde se odstřel povolil a za kus se platí, vykoupí podle Kubáta jen pár mrtvých ptáků. "Samozřejmě vůbec nezjišťují, kde byl kormorán zastřelen," dodal. Lidé se musí podle jeho názoru s kormorány sžít. "Nejde totiž o první a zdaleka ani poslední změnu v rámci migrace živočišných druhů kvůli klimatickým změnám," dodal.

Příčin růstu populace kormoránů je několik. Velkou roli sehrává razantní zlepšení kvality vody v řekách a vodních ploch. Kormoráni navíc nemají v přírodě přirozeného nepřítele, který by snižoval jejich stavy a na rozdíl od dřívějších dob v jejich prospěch hraje i fakt, že české toky kvůli přehradám nezamrzají. Proto jejich populaci neohrožuje nedostatek stravy.

Ptáci rybářům způsobují milionové škody. Karlovarský kraj se snaží získat povolení pro odstřel kormorána, který je jinak chráněným druhem. Plzeňský Český rybářský svaz již totiž požádal o odstřel kormorána.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů