Středa, 24. dubna 2024

Ředitel zoo Bobek se stal poradcem kampaně OSN k recyklaci odpadů

Ředitel zoo Bobek se stal poradcem kampaně OSN k recyklaci odpadů

Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek se stal poradcem kampaně OSN za zodpovědné nakládání s jedovatými chemikáliemi a elektronickými odpady. Globální kampaň OSN byla zahájena tento týden na Bali na Společném mimořádném zasedání konferencí smluvních stran Basilejské, Rotterdamské a Stockholmské úmluvy, kterého se účastní ministr životního prostředí Jan Dusík. Cílem projektu je zvýšit obecné povědomí o hrozbách plynoucích z toxických jedovatých látek a odpadů.

Bobek je známý díky projektu ochrany goril žijících ve volné přírodě. Zájem představitelů OSN o podporu vnímá jako doklad o významu pražské zoo v očích mezinárodního společenství, sdělila ČTK mluvčí zahrady Jana Ptačinská Jirátová. A jak souvisí ochrana goril s recyklací elektronických odpadů? Prostředky pro ochranu volně žijících goril jsou v některých vyspělých zemích získávány mimo jiné sběrem starých mobilních telefonů od veřejnosti. Jde o akci na podporu ochrany goril východních (Gorilla beringei graueri), které žijí v Demokratické republice Kongo, konkrétně v oblasti národního parku Kahuzi-Biega.

"V mediální zkratce se občas uvádí, že se vybrané mobilní telefony recyklují a že se tím pomáhá gorilám, poněvadž se sníží spotřeba koltanu potřebného pro jejich výrobu," uvedl Bobek s tím, že nelegální těžba koltanu v Demokratické republice Kongo je velký problém. Upozornil současně ale, že podstatné je i to, že vybrané telefony jsou ve skutečnosti recyklovány jen z velmi malé části a naprostá většina jich je přeprodávána do zemí třetího světa. To může být podle ředitele chápáno jako pomoc rozvoji chudých zemí, ale také jako způsob, jak se zbavit nebezpečného odpadu a ještě na tom vydělat.

Pražská zoo telefony nesbírá. Bobek to nedávno vysvětlil právě komplikovaností problému a tím, že vybírání mobilů má jen symbolický charakter vzhledem k tomu, že koltan se těží zejména v Austrálii a v Brazílii a zodpovědní výrobci dnes už konžský koltan nepoužívají. Koltan k tomu není podle Bobka jediným problémem oblasti, především je tam bída a anarchie, napsal nedávno na facebook.

Pražská zoo proto loni poskytla prostředky z koruny z každého vstupného věrohodně kontrolované správě národního parku Kahuzi-Biega. Mají přispět k efektivnější ochraně goril východních.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů