Čtvrtek, 28. března 2024

V celé Evropě roste objem recyklovaného skla - Česká republika patří k zemím s nejvyšším meziročním nárůstem recyklace.

V roce 2008 vzrostl v Evropě podíl recyklovaného skla z domácností na rekordních 64 %.

V celé Evropě roste objem recyklovaného skla - Česká republika patří k zemím s nejvyšším meziročním nárůstem recyklace.

Tento fakt odráží nejen zvyšující se povědomí spotřebitelů o vlivu recyklování na životní prostředí, ale i pokračující snahu jednotlivých evropských vlád nadále zlepšovat sběr skla a recyklační programy. Potvrzují to nejnovější údaje Evropské federace výrobců obalového skla (FEVE).

FEVE sdružuje 59 producentů skleněných obalů včetně předního světového výrobce obalového skla, společnosti O-I. Generální tajemnice FEVE Addeline Farrelly k tomu uvedla: "Tato čísla jasně dokazují pozitivní trend, neboť za poslední rok dosáhla celá řada evropských zemí díky spolupráci občanů ambiciózního cíle 60procentního podílu sběrového obalového skla, který stanovuje evropská směrnice o obalech a obalovém odpadu."

V roce 2008 bylo v Evropě do kontejnerů na sklo uloženo odhadem 25,5 miliard skleněných lahví, což odpovídá 11 474 000 tunám skla ve srovnání s 10 972 000 tunami v roce 2007. Zemím, které jsou v oblasti recyklace tradičně na špičce, např. Švýcarsko (kde se recykluje 95 % skla) a Švédsko (94 %), se podařilo udržet se na čele tabulky. Mezi státy s největším meziročním nárůstem se vedle Itálie (nárůst z 60 % na 72 %) a Finska (z 61 % na 80 %) zařadila i Česká republika. Podíl recyklovaného skla z domácností zde meziročně vzrostl z 50 % v roce 2007 na 62 % v roce 2008. Podle údajů českého Ministerstva životního prostředí je sklo dokonce druhou nejvíce recyklovanou komoditou v ČR, hned za papírem a lepenkou.

"Využití recyklovaného skla (střepů) ve výrobě nových skleněných obalů šetří suroviny i energii, neboť k roztavení střepů je potřeba o 25 % méně energie než k roztavení nových surovin. Jednoduchým postupem lze skleněnou lahev opakovaně recyklovat na nový skleněný obal, aniž by se změnila jeho kvalita. Na rozdíl od ostatních materiálů se v novém výrobním cyklu skutečně recykluje velmi vysoký podíl sběrného skla, a sklo je tak možné recyklovat stále znovu a znovu," říká Ing. Pavel Wurzel, ředitel O-I Sales and Distribution Czech Republic.

Kam můžu vyhodit sklo?sklo lahve.jpg" alt="" />


Nové údaje o recyklování nabízejí celkově pozitivní obrázek, kdy za posledních deset let klesl v Evropě objem skleněného odpadu o 26 %, přestože spotřeba skla vzrostla o 8 %. Kromě narůstajícího objemu recyklovaného skla z domácností si spotřebitelé stále více uvědomují také potřebu udržitelných obalů, a proto mnohem častěji volí sklo jako ekologickou odpověď na své potřeby. Nedávný průzkum FEVE, zaměřený na vnímání obalů spotřebiteli, ukázal, že dvě třetiny spotřebitelů berou při nákupu výrobků v úvahu ekologičnost obalového materiálu a 74 % spotřebitelů by téměř ve všech kategoriích potravin a nápojů dalo přednost produktům ve skle. Podle spotřebitelů je sklo nejlepší materiál z pohledu uchování chuti a je nezávadné a zdravé pro ně, jejich rodiny a životní prostředí.

Tuto přirozenou volbu podporuje FEVE i O-I prostřednictvím celoevropského hnutí na vytvoření povědomí o základních hodnotách skla. Cílem letošního, již druhého ročníku kampaně "Friends of Glass" je podpora šíření informací o výhodách skleněných obalů v rodině a mezi dalšími sociálními kontakty. Díky on-line platformě (www.friendsofglass.com) kampaň dosáhla významných výsledků, neboť např. ironický animovaný film "Hank, zpívající lahev" zaznamenal na Youtube již půl milionu zhlédnutí.

Kam můžu vyhodit sklo?sklo hromada.jpg" alt="" />

FOTO - Copyright (c) O-I Europe. All rights reserved

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů