Čtvrtek, 28. března 2024

Buffett i Gates milují odpadky. Doslova!

Buffett i Gates milují odpadky. Doslova!

Warren Buffett a Bill Gates mají hodně společného. Kromě pevného místa mezi desítkou nejbohatších lidí světa sdílejí také vášeň k odpadkům, lépe řečeno investice do nich. Je jedno, jestli jde o starý papír, recyklovatelné obaly, skládky, zkrátka cokoli.

Bill Gates je v posledních měsících víc propojen právě s odpady než se softwarem - je největším akcionářem Republic Services Group (RSG), obra mezi společnostmi podnikajícími s odpady. A Buffett podle aktuálních informací komise pro cenné papíry více než zdvojnásobil své pozice v této firmě na 8 milionů akcií. Stane se z RSG další Microsoft?

Investice do RSG trochu porušuje obrázek Buffetta jako investora, který spoléhá na velké firmy, spíše než na růst těch menších.

Demografické trendy v investování

Za posledních 40 let totiž vydělal velkou část peněz díky "demografickým" odhadům, jako v případě Coca-Coly ("...Všichni budou pít sladké sycené nápoje..."), Gillette ("...3 miliardy mužů se holí...") nebo American Express. V případě Amexu si tehdy zkrátka stoupnul ke kase ve své oblíbené restauraci a sledoval, kolik lidí platí kartou American Express.

A největším současným světovým demografickým trendem je odpad. Oba miliardáři umějí dobře počítat. Od roku 1960 totiž Spojené státy ztrojnásobily produkci odpadů, zatímco populace narostla pouze o 90 procent. Každý rok odpadů přibylo, a to například navzdory letité snaze o "společnost bez papíru".

RSG je druhým největším hráčem v sektoru odpadů za společností Waste Management. Gates a Buffett postupně obsazují pozice v rámci celého sektoru - Gates vlastní 14,7 procenta RGS od doby, kdy koupila jeho firmu Allied Waste.

Buffett se inspiruje Gatesem

Není to poprvé, co Buffett přejímá nápady od Gatese, svého parťáka z bridge. Gates léta vlastnil akcie Canadian National Railroads, tedy firmy z oboru, který Buffett léta odmítal jako kapitálově příliš náročný. Prásk ho - a "Zázrak z Omahy" udělal největší nákup v životě, získal Burlington Northern a stal se králem železnice.

Warren Buffett kromě toho v posledním období nakupoval akcie Iron Mountain, která podniká na poli správy informací, konkrétně například legálně skartovává dokumenty firem. Kolik odpadu taková firma produkuje, resp. kolik odpadu vznikne v dokumentech spravovaných společností? Buffett umí počítat, to už víme - z původních 3,3 milionu akcií vlastnil k 31. prosinci 2009 celých 7 milionů.

Americké akcie (S&P 500) ve srovnání s American Express (AXP) a Coca-Colou (KO)

Proč se na Buffetta nevykašleme?

Proč všechny tak zajímá, co zrovna Buffett nakupuje, nebo i pouze říká? Studie z roku 2007 Imitation is the sincerest form of flattery: Buffett and Berkshire Hathaway (Napodobování je nejupřímnější poklona: Buffett a Berkshire Hathaway) ukázala, že následování Buffettových nákupů vede k překonání zisků celého akciového trhu v uplynulých 30 letech o 11 procent ročně.

Řada hedgeových fondů má toto napodobování Buffettovy strategie pevně zakotveno ve svých strategiích. A některé teď nakupují akcie menších firem v sektoru odpadů. Nezapomínejte - trash is cash!

www.investicniweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů