Středa, 24. dubna 2024

Nová rozhledna v Olešnici nahradí posed

Nová rozhledna v Olešnici nahradí posed

Z větší výšky budou moct na městečko pohlížet lidé v Olešnici. Vedení města tam totiž plánuje postavit novou rozhlednu.

"Na Kopaninách v Olešnici vznikne nová rozhledna. Vysoká bude asi pětadvacet metrů. A měla by zapadat do kontextu současných moderních staveb. Chceme ji totiž celou postavit z kombinace dřeva a oceli," prozradil olešnický starosta Zdeněk Peša.

Dnes lidé můžou shlížet na Olešnici z devět metrů vysoké rozhledny ve tvaru posedu. Právě tu nahradí nová rozhledna, která bude téměř třikrát vyšší. Kolik bude stavba stát peněz, to zatím ještě nemají na radnici spočítané.

Ale ani stará rozhledna u lyžařského areálu neskončí na smetišti. Už teď pro ni v Olešnici hledají vhodné místo, kde by ji znovu postavili. "Starou rozhlednu hodláme rozmontovat a umístit jinam. Máme už vyhlédnuté dvě lokality," uvedl starosta Peša. Na záměru spolupracuje město s provozovatelem lyžařského areálu.

Nová dřevoocelová rozhledna by měla důstojně doplnit olešnický skiareál. "Sjezdovka na Kopaninách byla ještě před několika lety zanedbaným svahem. Pak ale město našlo soukromého investora. A za pětatřicet milionů korun byl celý areál v roce 2006 zmodernizován. Nyní je tak největším zařízením svého druhu na jižní Moravě," pochlubil se Zdeněk Peša.

Pětadvacet metrů vysoká stavba v Olešnici doplní rok od roku zvyšující se počet rozhleden v regionu. Starostů, kteří usilují o to, aby turisté mohli na jejich obec pohlížet z výšky, totiž přibývá. A vypadá to, že tento trend bude pokračovat ještě i v dalších letech.

Podle Klubu přátel rozhleden je nyní na jižní Moravě dvaatřicet vyhlídkových věží. Asi třetina vznikla v uplynulých pěti letech, kdy nastal na jihu Moravy rozhlednový boom. I nyní jsou v plánu stavby dalších deseti věží.

Také na Blanensko se lidé můžou nyní dívat z více rozhleden. V minulých létech novou rozhlednu postavili například ve Veselici, v Rudce u Kunšátu a v Kozárově. Loňské jaro nechali adamovští zastupitelé po více než dvou letech opravit historickou rozhlednu Alexandrovka v kopcích nad Adamovem. Její kamenné zdivo totiž od šedesátých let nikdo nespravoval. Kvůli bezpečnosti turistům byl proto na rozhlednu vstup zakázán. Současný důstojný vzhled získala Alexandrovka za zhruba pět milionů korun.

Také na Blanensko se lidé můžou nyní dívat z více rozhleden. V minulých létech novou rozhlednu postavili například ve Veselici, v Rudce u Kunšátu a v Kozárově. Loňské jaro nechali adamovští zastupitelé po více než dvou letech opravit historickou rozhlednu Alexandrovka v kopcích nad Adamovem. Její kamenné zdivo totiž od šedesátých let nikdo nespravoval. Kvůli bezpečnosti turistům byl proto na rozhlednu vstup zakázán. Současný důstojný vzhled získala Alexandrovka za zhruba pět milionů korun

VLADĚNA ŠEBELOVÁ

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů