Úterý, 16. dubna 2024

Velká šance pro stavebnictví

Strmý nárůst počtu žadatelů o dotace z programu Zelená úsporám dává větší příležitosti pro stavební firmy i dodavatele materiálů, říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Velká šance pro stavebnictví

OTÁZKA: Program Zelená úsporám se přes řadu změkčení rozjel až v posledních několika měsících. Kde vidíte příčiny?

Řada potenciálních žadatelů totiž vyčkávala, jak se situace vyvine. Na dotaci v rámci programu Zelená úsporám se hodně podepsala současná ekonomická krize, která má závažnější následky, než jsme očekávali. Program jsme připravovali již před více než 1,5 rokem a to ještě nikdo netušil, jaké bude mít krize celospolečenské dopady. Především brání investovat do velkých projektů, s nimiž počítal původní návrh programu. Proto jsme se rozhodli jej upravit a vyjít vstříc i menším projektům s nižšími investicemi, jako je například pouze výměna oken, které povedou k energetickým úsporám a mnohdy zároveň ke snižování emisí.

Růst počtu žádostí je důkazem, že současné změny dotace ještě více zpřístupnily a snížily potřebu kofinancování z jejich strany. Usnadnili jsme to také těm, kteří už budovu zateplovali nebo snižovali její energetickou náročnost v minulosti. A v neposlední řadě jsme dali všem jistotu, že zbytečně nevyhodí peníze za projektovou dokumentaci a energetický audit.

OTÁZKA: Jak se osvědčila novinka, kterou je dotace na energetické ohodnocení domu a zpracování projektu realizace energetických úprav?

Myslím si, že i toto opatření stojí za prudkým růstem žádostí. Žadatelé o dotaci z programu Zelená úsporám mohou ve stávajícím režimu využít doplňkové podpory na projekt - tj. na přípravu a realizaci podporovaných opatření - až do 31. března 2010, a to i přesto, že stanovený objem 50 milionů Kč byl již vyčerpán. O podporu na projekt mohou žádat i ti, kteří splní podmínky programu a úspěšně žádají o jedno či více z podporovaných opatření - zateplení, pasivní výstavbu či instalaci systémů obnovitelných zdrojů vytápění. Pro přiznání podpory na projekt je rozhodující datum podání žádosti o podporu na projekt a současné podání žádosti o investiční podporu.

Žadatelé dostanou peníze několik dní po podání žádosti, která bude obsahovat projektovou dokumentaci vyhovující podmínkám programu. To považuji za důležité. Až dosud byl totiž zájemce postaven do situace, kdy za potřebnou dokumentaci musel zaplatit dvacet až třicet tisíc korun, aniž by měl jistotu, že dotaci nakonec získá. Tato bariéra je nyní pryč.

OTÁZKA: Jaká jsou poslední čísla o vývoji počtu žádostí?

Do konce roku 2009 bylo přijato a zpracováno přes 3118 žádostí představujících zhruba 500 milionů Kč. Odhady postavené na počtu rozpracovaných žádostí ukazují, že počet přijatých žádostí do konce února stoupne až na 7000, respektive 1200 milionů Kč.

OTÁZKA: Na co jsou nejčastěji požadovány dotace?

Zateplit dům, instalovat solární kolektory, tepelná čerpadla či kotle na biomasu nebo postavit pasivní dům - to je stručný výčet nejčastějších žádostí. Více než polovina směřuje na dotace k využití obnovitelných zdrojů energie na vytápění, zejména solárních systémů. Největší objem podpory se však čerpá na celkové zateplení. Tento typ zateplení je od září loňského roku otevřený i pro panelové domy. Jejich počet v posledních týdnech rovněž narůstá. Největším zatím podaným projektem je zateplení panelového komplexu o více než 300 bytových jednotkách, což představuje dotaci ve výši 29 milionů Kč.

OTÁZKA: Nemyslíte si, že dotace na panelové domy by měly mít jiná pravidla než na rodinné domky?

Proč? Panelové domy jsou zateplovány za stejných podmínek jako bytové. Kvůli specifické konstrukci však povolujeme pouze celkové zateplení. Podmínky dohodnuté s ministerstvem pro místní rozvoj navíc stanovují, že zateplení nesmí bránit dalším úpravám v domě, jako jsou rekonstrukce elektroinstalace či stoupaček.

OTÁZKA: Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky vyhlásily na konci roku již 16. výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí. Co si od toho slibujete?

Tato výzva byla určena pro projekty na zateplování veřejných budov a v rámci prioritní osy 3 šlo už o pátou výzvu. Je zcela mimořádná, nebyla zařazena ani v původním, již koncentrovaném harmonogramu výzev. Vychází vstříc žadatelům, kteří o dotace na úspory energie projevují výjimečný zájem. Významně tím pomáháme stavebnímu sektoru, jde o důležité protikrizové opatření. Žádosti byly přijímány od 1. února 2010. Alokace pro tuto výzvu je tři miliardy korun a příjem žádostí o podporu již skončil. Tento postup byl již několikrát aplikován a přispívá k menšímu počtu odmítnutých žádostí z důvodu vyčerpání alokace a tak k větší jistotě žadatelů. Finanční prostředky na schválené projekty se k nim dostanou také rychleji.

OTÁZKA: Daří se programu Zelená úsporám generovat multiplikační faktory?

Spočítali jsme, že bude mít dopad na náš trh zhruba v rozsahu 30 tisíc nových pracovních míst, kterým říkáme green jobs. A myslím si, že největší přínos bude mít právě pro malé a střední firmy. V první fázi se týká, jak jsem již řekl, projektantů, protože každý žadatel si musí nechat zpracovat alespoň jednoduchý projekt. Projektantů je u nás zhruba necelých 30 tisíc, takže ti by měli mít poměrně dost práce, a už ji teď mají. Dále je to výzva pro montážní firmy, které instalují zateplovací systémy, výrobce oken i výrobce izolačních materiálů, lepidel, omítek a podobně. A domnívám se, že již nyní cítí větší poptávku po své práci.

Ing. arch. Petr Štěpánek (1972)

Absolvoval studium na Technické univerzitě ve Zvolenu a Fakultě architektury STU v Bratislavě, na VŠ již několik let také vyučuje. Na Státní fond životního prostředí ČR přišel z dozorčí rady společnosti Raven Consulting. Má dlouholeté zkušenosti z řízení a marketingu dotačních projektů. Do června roku 2006 řídil Economii Online, kde mj. realizoval projekt eDotace.cz, a evropský portál Euroskop.cz pro Úřad vlády ČR.

AUTOR: Jiří Kučera

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů