Úterý, 16. dubna 2024

Program zelených: boj s korupcí a chytrá ekonomika

Program zelených: boj s korupcí a chytrá ekonomika

Strana zelených vsadí v květnových parlamentních volbách na boj s korupcí, "chytrou" zelenou ekonomiku, zvýšení ochrany ovzduší a investice do vzdělání, vědy a kultury. Na tiskové konferenci po včerejším zasedání republikové rady to řekl předseda strany Ondřej Liška.

Zelení chtějí prosazovat zveřejňování veřejných zakázek na internetu, zrušení anonymních akcií a zavedení centrálního registru uchazečů o veřejné zakázky.

"Chytrá" zelená ekonomika podle Lišky neplýtvá a investuje do energetických úspor, moderních, energeticky nenáročných technologií. Na ekonomické části programu spolupracovali zelení s ekonomy Miroslavem Zámečníkem a Tomášem Sedláčkem. Strana chce zajistit pokračování podpory ekologického vytápění, je proti prolomení limitů povrchové těžby uhlí, odmítá privatizaci a tunelování státních lesů a chránit chce zemědělskou půdu zvýšením poplatků za její vynětí z půdního fondu.

Subvence do školství chtějí zelení zvýšit z devíti na 12 procent, což je podle Lišky zlomek každoročního zisku polostátní firmy ČEZ. Státní fond kultury chtějí oddlužit penězi z hazardu.

Strana podle Lišky vynaloží na volební kampaň pět milionů a další miliony, které očekává od dárců. Voliče by měly zeleným přivábit také osobnosti, například exprezident Václav Havel.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů