Čtvrtek, 28. března 2024

Obce na Mohelnicku chystají nová opatření proti povodním

Obce na Mohelnicku chystají nová opatření proti povodním

Mohelnice - Obyvatelé obcí na Mohelnicku se při lokálních povodních trápili s velkou vodou hlavně kvůli častému vylévání řeky Třebůvky. Podle snahy místních samospráv by se však podobné přírodní pohromy v budoucnu nemuseli již obávat. Povodí Moravy tam na podzim začne s výstavbou řady protipovodňových opatření. Rozšíření koryta řeky Třebůvky i rozsáhlý systém hrází a stavidel přijde zhruba na sto milionů korun.

Plány společnosti Povodí Moravy prozradila telefonicky mluvčí Jana Kučerová. Podle ní představují protipovodňová opatření zejména zkapacitnění řeky Třebůvky pod Lošticemi, výstavbu ochranných hrází a zdí v Moravičanech nebo snížení přelivné hrany jezu v Lošticích. "Podstata projektu je ve vytvoření systému hrází a systému dvou stavidel, které budou zabraňovat toku povodňových vod do obce v době zvýšených průtoků," dodal starosta obce Moravičany Antonín Pospíšil.

Nové hráze v okolí Moravičan mají zachytit stoletou vodu. Projekt navíc počítá ještě se čtyřiceticentimetrovou rezervou. Bezprostřední záplavy by po vybudování plánovaných zábran již neměly hrozit. Podle starosty obce tady ale může určité problémy působit spodní voda.

Třebůvka Třebůvka

Řeka Třebůvka se ze svého koryta nad Lošticemi vylévá při každém vydatném dešti nebo jarním tání, při nichž mají lidé v okolí města sklepy plné vody. "Je to způsobeno hlavně tím, že řeka Třebůvka má velké prostory, odkud jímá vodu," vysvětlil starosta Loštic Ctirad Lolek. Sílu rozbouřeného toku pocítili také obyvatelé nedalekých Moravičan nebo Mitrovic. "Jak se to vzedmulo a proudilo to mezi těmi domy, takže tam bylo devět obytných domů a asi patnáct hospodářských objektů spadlo," vzpomíná na těžké časy Pospíšil. Podobné zážitky by díky novým opatřením měly být nadobro pouze minulostí.

Video: Reportáž Evy Knajblové najdete na www.ct24.cz
Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů