Pátek, 29. března 2024

Zájem o výsadby stromů je obrovský

Zájem o výsadby stromů je obrovský

Celkem 69 žádostí o grant na jarní výsadby stromů obdržel program Strom života Nadace Partnerství. Grantová komise z nich vybrala šestnáct, které Nadace Partnerství podpoří částkou v celkové výši 250 tisíc korun, získanou z výtěžku celostátní ankety Strom roku. Nejvíce se na jaře bude sázet ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Aktivity programu Strom života v letošním roce spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí částkou 5,5 milionů korun.

Každý, kdo v minulém roce podpořil finalisty ankety Strom roku, přispěl do veřejné sbírky, jejíž výtěžek je věnován na letošní výsadby. "Díky zapojení tisíců lidí do soutěže o nejsympatičtější strom budou na jaře moci sázet zástupci obcí, škol nebo neziskových organizací šesti krajích České republiky. Další část prostředků z veřejné sbírky rozdělíme mezi žadatele na podzim 2010," uvádí Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.

Díky finanční podpoře se na jaře například obnoví ovocné aleje podél polních cest a cyklostezek, vysadí stromy v okolí pražského mateřského centra, ivančické rekreační zóny nebo na zbyslavské návsi. Do výsadeb se zapojí žáci základních a mateřských škol, kteří tak mají možnost získat praktické znalosti o výsadbě, růstu a nárocích stromu. Obyvatelé vesnic mohou výsadeb využít také k prohlubování a utužování dobrých sousedských vztahů. "Při výběru projektů klademe největší důraz na zapojení veřejnosti. Když si lidé stromy sami vysadí, získají k nim bližší vztah a začnou si jich více vážit," říká Hana Zuchnická.

Dalším kritériem, které komise u jednotlivých projektů posuzovala, byl správný výběr stanovištně vhodných druhů dřevin. "Tím, že upřednostňujeme původní druhy dřevin namísto exotických, podporujeme zachování přírodní rozmanitosti české krajiny," dodává Zuchnická. Právě udržování přírodní rozmanitosti je hlavním tématem letošního Mezinárodního roku biodiverzity. Ubývání biodiverzity, tedy rozmanitosti živých organismů, je totiž jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti. Nadace Partnerství se k šíření myšlenky ochrany rozmanitosti přírody přidala svými aktivitami v programu Strom života.

Více informací ráda poskytne:
Ing. Hana Zuchnická, projektová koordinátorka programu Strom života
e-mail: hana.zuchnicka@nap.cz, tel: 515 903 131

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů