Úterý, 23. dubna 2024

Prodejci v době krize vnímají rostoucí zájem o elektrické skútry

Prodejci v době krize vnímají rostoucí zájem o elektrické skútry

Prodejci a dovozci i v době krize registrují stále stoupající zájem o nákup elektrických skútrů. Důvodem jsou podle nich stoupající výkonnost akumulátorů umožňující delší dojezd, jejich relativně nízká cena a možná právě i samotná krize. Někteří lidé totiž začali dávat přednost elektroskútrům před skútry na drahý benzin. Vyplývá to z vyjádření firem, které ČTK oslovila na Motosalonu Brno.
"Je to velký nárůst, v řádech až stovek procent," řekl ČTK Jiří Drahovzal z mělnické společnosti Ersico prodávající jednostopá vozidla značky Akumoto. Na celém tuzemském trhu se loni podle jeho odhadu mohlo prodat několik stovek elektrických skútrů včetně těch od Ersika. Letos či příští rok se to číslo může přiblížit k tisícovce, míní.
Důvodem jsou současné výkonné a relativně lehké akumulátory, které jsou podle něj alfou a omegou skútrů na elektrický pohon. Současné technologie navíc umožňují, že lze na sebe jako stavebnici napojit několik akumulátorů, a zvýšit tak dojezd. Lze také za zhruba 4000 až 7000 korun koupit akumulátor další a s jedním jezdit a druhý mezitím nabíjet.
"To je zlomový okamžik, kdy se z motorky stává prostředek s nekonečným dojezdem," míní Drahovzal. Zároveň stoupla i životnost baterií, podle něj se téměř rovná životnosti benzinového motoru. "Dříve jste museli vyměnit v době životnosti motorky třeba pět akumulátorů. Dnes vydrží od 30.000 do 70.000 kilometrů, což je doba životnosti celé motorky," míní.
Firma Forest Meri, která dováží komponenty pro elektroskútry z Číny, u svých prodejců registrovala loni meziroční nárůst objednávek o 60 až 70 procent. Nyní firma dodává komponenty pro pět zemí střední Evropy včetně ČR. "Každý měsíc se mi hlásí deset nových prodejců," řekl ČTK ředitel divize E-Scooter této firmy Miroslav Suchánek.
Není si úplně jistý, zda na rostoucí zájem má vliv ekonomická krize. Faktem ale je, že cena benzínu není nízká. "A tady u elektrických skútrů jsou minimální náklady na provoz, je to spočítáno na pět až deset korun na 100 kilometrů," podotkl.
Elektrické skútry si přitom nepořizují pouze standardní zákazníci, ale i firmy a instituce pro své zaměstnance. U Ersika je podíl standardních zákazníků a firem zhruba stejný. Zájem mají například bezpečnostní agentury hlídající větší areály, provozovatelé logistických center i třeba městská policie a zoologické zahrady, kde by neměl být smog a hluk. "Do budoucna bude větší podíl prodejů pro firmy," míní Drahovzal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů