Čtvrtek, 28. března 2024

Znečištění ovzduší - kolik stojí naše zdraví?

Znečištění ovzduší - kolik stojí naše zdraví?

O tom, že znečištěné ovzduší na Ostravsku má výrazně negativní dopad na lidské zdraví, jistě není pochyb. Svědčí o tom slova nejrůznějších odborníků z oblasti medicíny i odborné studie. Mnoho obyvatel této oblasti však možná nenapadne, že za život ve znečištěném ovzduší platí nejen zdravím, ale také je to stojí nemalé finance, které vynaloží na léčbu onemocnění.

Nejedná se přitom jen o peníze, které zaplatíme v lékárně za léky či za poplatek u lékaře, další nemalé finance musí platit zdravotní pojišťovny. "Požádali jsme proto dětskou lékařku Evu Schallerovou, která působí v Radvanicích, tedy v části Ostravy s nejvíce znečištěným ovzduším, aby zkusila odhadem vyčíslit, kolik vlastně doplatí její pacienti či zdravotní pojišťovny za to, že žijí v oblasti, kde jsou překračovány zákonné limity pro čistotu ovzduší," vysvětlila Vendula Krčmářová z ostravské pobočky sdružení Arnika. Jak lékařka upozorňuje, zejména v zimním období, kdy jsou rozptylové podmínky nejhorší, postihují zdejší děti respirační onemocnění, která mívají mnohdy značně komplikovaný průběh.

Kolik například stojí pojišťovny lékařská vyšetření, která je zpravidla nutno provést, pokud rodiče přijdou s nemocným dítětem?

Výtěr z krku nebo stolice ke stanovení diagnózy cca 100 Kč
Odběr krevního obrazu s diferenciálem cca 100 Kč
Rozbor krve na železo s transferinem cca 200 Kč
Rentgen plic cca 200 Kč
Vyšetření imunoglobulinů cca 1000 Kč
Základní virologie cca 2500 Kč*
Celkem náklady na vyšetření 4100 Kč

* Podle typu testovaných virů však může být částka i mnohonásobně vyšší.

Jako modelového pacienta zvolila doktorka Schallerová malého Adámka, který se narodil v červnu 2009. "Rodina Adámka je zdravá, bez předpokladu rodového podílu alergické dispozice, dříve tu navíc nebydlela, tudíž nespadá do kategorie té historické třígenerační smogové zátěže. Rodina preferuje zdravý styl života a nekouří," přiblížila MUDr. Eva Schallerová.

Tento malý pacient prodělal první zánět plic v říjnu, další v listopadu a poslední, velmi těžký, v prosinci. Poté se rodiče rozhodli odjet na 2 měsíce s dětmi pryč z města, kde při pobytu v čistém horském vzduchu chlapec konečně vyzdravěl. Rodiče Adámka si v horské oblasti pronajali domek, neboť v této oblasti nemají příbuzné, otec navíc denně dojížděl do Ostravy do zaměstnání.

Když tedy doktorka Schallerová propočetla náklady vzniklé v důsledku opakovaných onemocnění tohoto malého pacienta včetně všech vyšetření, léků i předpokládaných doplatků a také zvýšených životních nákladů rodičů, došla k částce přesahující 50 tisíc korun (přičemž rodiče zaplatili cca 20 tisíc, pojišťovna 30 tisíc a nadace Děti jsou Dar přispěla částkou 2500 Kč).

Jak podotýká doktorka Schallerová, pokud vezmeme pro srovnání "normálního" kojence v "normální" lokalitě, který je zdravý a k pediatrovi chodí pouze do poradny a na očkování, tak jediným zdravotním nákladem je pak aplikace vitaminu K po narození a celoročně Infadin, finančně tedy necelých 100 Kč.

"U celorepublikových pojišťoven se nákladovost srovnává s celou republikou, a z toho vycházejí limity pro běžného obvodního pediatra v této zemi asi na 150 Kč na léky a 150 Kč na ostatní vyšetření, a to na celý kvartál. Protože jsem se nikdy nebyla schopná do něčeho podobného vejít, zaplatila jsem za předchozích 15 let na pokutách asi milion korun," dodala MUDr. Schallerová.

Jak lékařka uvedla na nedávném odborném semináři o vlivu znečištěného ovzduší na zdraví, děti, které jsou počaty v období od listopadu do února, tedy v době nejhorších rozptylových podmínek, mají po narození široké spektrum zdravotních potíží včetně dlouho přetrvávajících novorozeneckých žloutenek, ekzémů, ucpaných očních kanálků či vysokého zahlenění. Znepokojivé jsou podle lékařky také časté záněty plic u novorozenců v prvních měsících života.

Náklady na léčbu závažnějších onemocnění, jako je například rakovina či kardiovaskulární choroby, jejichž vznik mohou toxické látky obsažené v ovzduší podpořit, jsou mnohem vyšší. Že poškození organismu toxickými látkami v ovzduší je skutečně detekovatelné, doložil i výzkumný tým doktora Šráma. Členům jeho týmu byla odebrána krev před jejich odjezdem do Ostravy a pak po jejich třítýdenním pobytu v Ostravě. Ze vzorků bylo zjištěno, že po třech týdnech pobytu ve zdejším znečištěném prostředí se frekvence chromozomálních aberací zvýšila o 50%. Chromozomové aberace představují rozsáhlé spektrum poškození chormozomů, které může mít různě závažný klinický význam. Některé odchylky jsou zcela neškodné, jiné mohou mít za následek vznik nádorových onemocnění, urychleného strárnutí tkání nebo u pohlavních buněk mohou být příčinou snížené plodnosti či spontánních potratů.

Nelze také opomenout chronická onemocnění, jako je astma, které vyžaduje dlouhodobější léčbu a které třeba v Radvanicích a Bartovicích komplikuje život téměř 30 % dětí. Je zřejmé, že náklady na zdravotní péči jsou tedy v regionu díky špatné kvalitě ovzduší vysoké. Ať už v podobě "banálních" respiračních onemocnění, které v důsledku podrážděných sliznic mohou postihnout každého z nás, nebo závažnějších onemocnění, která se mohou projevit až po letech.

Stránky Arniky věnované kampani Čistější ovzduší pro Ostravsku

Internetové stránky MUDr.Evy Schallerové

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů