Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ani mrazy a sníh nezastavily výstavbu malé vodní elektrárny v Mělníce. Má už novou turbínu.

Ani mrazy a sníh nezastavily výstavbu malé vodní elektrárny v Mělníce. Má už novou turbínu.

Plynulým tempem i navzdory náročným klimatickým podmínkám letošní zimy dospěla do závěrečné fáze výstavba malé vodní elektrárny v Mělníce. Počátkem března byla usazena turbína nového zdroje. Elektrárna o instalovaném výkonu 590 kW, by měla zahájit provoz počátkem letošního jara.

Na přelomu března a dubna by měla nová malá vodní elektrárna v Mělníce dodat odběratelům první kilowatthodiny elektřiny. Do té doby však zhotovitele díla čeká ještě velké množství práce.

"Po přípravných zemních pracích přišla loni v létě a na podzim na řadu betonáž hrubé stavby. Železobetonová základní deska je silná zhruba 100 centimetrů. Dno stavební jámy se nachází v hloubce 5 metrů pod úrovní hladiny Labe a bylo třeba využít služeb potápěčů," zrekapituloval hlavní body a zajímavosti dosavadního průběhu výstavby specialista rozvoje ČEZ Obnovitelné zdroje Zdeněk Noll.

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje (ČOZ), investor a budoucí provozovatel nového zdroje, přikročila počátkem března k převozu a instalaci turbíny budoucí elektrárny. Unikátní kolos o hmotnosti více než 20 tun opustil v úterý 2. března areál společnosti Strojírny Brno, a. s. v Brně - Kuřimi a po náročném transportu přišlo následující den na řadu samotné usazení turbíny v Mělníce. Samotná vodní elektrárna bude z převážné části situována pod zem. Zajištěna je vodotěsnost objektu, který bude v případě povodní samozřejmě uzavřen.

Nový zdroj energie bude stát na pozemku uhelné elektrárny vedle výtokového objektu chladící vody. Ve fázi přípravy projektu byla zvažována i varianta s potrubním přivaděčem na břehu Labe, konečná varianta však vykazovala lepší ekonomické parametry. Podle odhadů specialistů společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje vyrobí elektrárna o instalovaném výkonu 590 kW ročně 2,9 milionu kWh elektřiny a pokryje tak roční spotřebu více než 800 domácností. Veškeré aktuálně provozované vodní zdroje společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje se ročně postarají o elektřinu pro více než 60 tisíc domácností.

Turbína pro malou vodní elektrárnu Mělník:

- Výrobce: Strojírny Brno, a.s.

- Parametry: Kaplanova turbina (přímoproudá, průtočná, horizontální, v ocelové skříni), plně

- regulovatelná

- Hmotnost: 20 tun

- Otáčky: 230 ot/min (u převodu na generátor 600 ot/min)

- Oběžné kolo turbiny: třílopatové, průměr 1,6m

- Pozn.: Převod výkonu turbiny na asynchronní generátor přes kuželový převod

Historie výstavby MVE Mělník:

- projekt MVE Mělník se začal připravovat v roce 2007

- cílem projektu je využít k výrobě čisté elektrické energie odpadní vodu, odtékající bez užitku z provozů Energotrans (bývalá Elektrárna Mělník I dodávající teplou vodu pro pravobřežní část Prahy), z Elektrárny Mělník II a Elektrárny Mělník III

- příprava výstavby trvala 16 měsíců

- stavba byla zahájena v listopadu 2008 předáním staveniště zhotoviteli díla - společnosti HYDROPOL Praha

- největším problémem bylo zabezpečení stavební jámy pro výstavbu podzemní budovy strojovny MVE proti podzemní vodě

- výrobce turbíny, Strojírny Brno, a. s., zkrátil průběžnou dobu výroby turbiny a tím vytvořil předpoklad pro uvedení MVE Mělník do provozu o 5 měsíců dříve proti smluvnímu termínu

Milníky realizace projektu MVE Mělník

Termín

Událost

březen 2008

získání kladného územního rozhodnutí

II. pololetí 2008

vydání stavebního a vodoprávního povolení

IV. čtvrtletí 2008

zahájení výběrového řízení na zhotovitele díla

listopad 2008

zahájení realizace díla

březen - duben 2010

předpokládané uvedení do provozu

"V současnosti provozujeme na území celé České republiky celkem 19 malých vodních elektráren a jednu velkou a naším cílem je toto portfolio rozšířit o nové. Máme celou řadu dalších rozvojových plánů, vyhledáváme i možné akvizice," uvedl jednatel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

Již od listopadu provozuje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje fotovoltaickou elektrárnu v Hrušovanech nad Jevišovkou (viz tisková zpráva http://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/2672.html) Na sklonu roku 2009 pak spustila také dvojici větrných elektráren u Věžnice na území kraje Vysočina (viz tisková zpráva http://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/2740.html)

Instalace zdrojů 100% čisté ekologické energie je zároveň v souladu s vizí FUTUR/E/MOTION, kterou Skupina ČEZ deklaruje záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji. Skupina ČEZ spuštěním dalšího obnovitelného zdroje elektřiny zároveň přispívá k plnění platných závazků ČR vůči Evropské unii zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie na hrubé spotřebě.

Martin Schreier,

manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů