Pátek, 29. března 2024

Hrozba! Kotelny topí levným mazutem a ohrožují tím zdraví i přírodu

Hrozba! Kotelny topí levným mazutem a ohrožují tím zdraví i přírodu

Liberecký kraj - Astma, srdeční problémy, poškozené sperma. Spoustu zdravotních problémů mohou lidem způsobit opakovaně zvýšené koncentrace polétavého prachu v ovzduší.

A velkým zdrojem znečištění jsou výtopny a kotelny, které často spalují levný mazut s vysokým obsahem síry. Právě na tyto hříšníky se v poslední době čím dál více zaměřuje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci. "Například v centru Liberce byl v minulém roce imisní limit překročen čtyřiačtyřicet­krát," říká vedoucí oddělení ochrany ovzduší liberecké ČIŽP Milan Drbohlav.

Provinění firem jsou různá. Jeden a půl milionu korun pokuty si například vysloužila firma Hybler z Jablonce nad Jizerou kvůli tomu, že v kotli spalovala právě levný mazut. Povolený je mazut s obsahem síry nižším než 1 procento, firma však tuto hranici překročila více než dvakrát.

"Firma ohrozila přírodu v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a Krkonošském národním parku," zdůvodnil vysokou pokutu Drbohlav. Dalším důvodem pro přísný trest byl fakt, že si společnost díky této činnosti přišla odhadem na pět až šest milionů korun.

Jablonecká firma se přesto odvolala k ministerstvu životního prostředí a sankce tak zatím není pravomocná.

"Pokuta 1,5 milionu korun nás může položit. Skutečně jsme topili mazutem s obsahem síry do tří procent, ale pravidelná každoroční měření nám vycházela dobře. Nyní používáme mazut s obsahem síry do jednoho procenta a všechno je v pořádku," uvedl ředitel továrny Oldřich Horáček. Připustil, že firma chtěla na mazutu ušetřit, aby přežila současnou krizi v textilním průmyslu.

Kromě kotelen a výtopen je podle Drbohlava největším problémem nevhodné umísťování zdrojů, pálení odpadu a samozřejmě také doprava. K alespoň částečnému snížení špatného vlivu polétavého prachu stačí úklid.

"Například v Plzni loni ihned po skončení zimního období pečlivě umyli všechny vozovky a ta koncentrace prachu se znatelně snížila," uzavřel Milan Drbohlav.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů