Čtvrtek, 28. března 2024

Kohout: Voda je život, a to platí zvlášť pro Afriku

Kohout: Voda je život, a to platí zvlášť pro Afriku

Ministr zahraničí otvírá cestu českým investicím v Zambii.

Zambie má velký zájem o české investice do svého rozvíjejícího se hospodářství a infrastruktury. Vyplynulo to z jednání, která během své oficiální cesty po této subsaharské africké zemi vedl místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Jan Kohout se svým zambijským protějškem Kabingou Pandem a prezidentem Rupiah Bandou.

Ministr zahraničí také v Lusace zahájil podnikatelský seminář, jehož cílem je podpora ekonomických zájmů ČR v Zambii.

"Doufáme, že tato návštěva posílí bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi, zvlášť ve vzájemném obchodu a mezinárodní spolupráci," prohlásil Jan Kohout během jednání. Naděje na zefektivnění vzájemných vztahů vyslovil i zambijský prezident Banda, který řekl, že "Česká republika má v Zambii dobré jméno a může pro vzájemnou spolupráci hodně nabídnout."

Zambie také patří mezi prioritní země české zahraniční rozvojové spolupráce. Jan Kohout navštívil budoucí české centrum ve městě Choma a zdejší muzeum věnované historii a kultuře etnické skupiny Tonga, podporované z prostředků české zahraniční rozvojové spolupráce. Slavnostně otevřel i nový vrt, zdroj pitné vody, financovaný rovněž Českou republikou. "Voda je život, a to platí zvlášť pro Afriku", prohlásil Kohout.

Ve městě Livingstone pak také ministr zahraničí otevřel výstavu "Krokodýlí slzy aneb Lozijská královská společnost 19.století očima Emila Holuba". Právě tento český cestovatel v 19.století "objevil" subsaharskou Afriku širší české veřejnosti, strávil v ní na svých expedicích celkem 12 let a vydal první podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů a přilehlého okolí Zambezi, a také několik etnografických studií. Lze říci, že Holub měl pro poznání tohoto regionu na jihu Afriky podobný význam jako A. Humboldt pro Latinskou Ameriku.

Návštěva Jana Kohouta v Zambii je první návštěvou českého ministra zahraničí po 31 letech.

Autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů