Pátek, 29. března 2024

Pavel Baroch: Daň za neekologické topení? Stranám se moc nezamlouvá

Pavel Baroch: Daň za neekologické topení? Stranám se moc nezamlouvá

Praha - Za TOP 09, která míří podle předvolebních průzkumů do nové sněmovny, poprvé veřejně vystoupila jedna z jejích nejvýraznějších osobností - mezinárodně uznávaný odborník Bedřich Moldan, hlavní autor ekologického programu strany.
Podle Moldana je jednou z hlavních priorit zlepšit znečištěné ovzduší v zemi. "Každý rok kvůli tomu zemřou desítky tisíc lidí," řekl Moldan, první český polistopadový ministr životního prostředí.
Senátoru Moldanovi, který po dlouhých letech opustil ODS, se ovšem příliš nezamlouvá plán ministerstva životního prostředí na zavedení poplatku za staré, neekologické kotle. Ministerstvo pokládá "smogovou daň" za jeden z prostředků, jak tlačit na obyvatele především menších obcí, aby si pořídili šetrnější vytápění, které nebude otravovat vzduch.
Ve stejném duchu přitom hovoří i ekologičtí lídři dvou nejvlivnějších stran - ODS a ČSSD. Návrh nového zákona o ochraně ovzduší, který se zavedením "daně na kotle" počítá, tak má zatím podporu jen Strany zelených, jejíž účast v nové sněmovně je nejistá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů