Čtvrtek, 28. března 2024

Polepy trpí ekologickou havárií i po devíti letech

Polepy trpí ekologickou havárií i po devíti letech

Polepy - Škrtnout sirkou doma ve sklepě nebo si umýt ruce čistou vodou bez zápachu benzinu si krátce po ekologické havárii v podobě úniku benzínu z navrtaného potrubí nemohli dovolit obyvatelé Polep. Uplynulo téměř devět let. Jaká je situace nyní?

"Studně jsou stále nepoužitelné," popsal starosta Rostislav Vodička. Ekologické zatížení podle jeho slov stále trvá, ale už se nevyplatí jej likvidovat. Jinými slovy - milionové investice do dalších sanačních prací by se projevily možná za stejně dlouhou dobu, za jakou si příroda pomůže sama. Alespoň tak to tvrdí odborníci. Naštěstí se obci podařilo nedlouho po ekologické havárii získat dotaci na výstavbu vodovodu.

Co se v červnu 2001 u Polep stalo, si pamatuje ještě spousta nejen místních obyvatel. Neznámí pachatelé tehdy nejspíš za účelem odčerpat si pár litříků pro sebe navrtali potrubí. Z něho začal benzin tryskat do výšky několika metrů a dělo se tak několik hodin.

Než se na celou věc přišlo a místo úniku našlo, dostalo se do okolní půdy podle oficiálních zdrojů společnosti Čepro, jemuž produktovod patří, deset tisíc litrů naturalu. Ten zamořil spodní vodu, dostal se lidem do studní, znehodnotil půdu.

Kdo byl zlodějem? To se dodnes nepodařilo zjistit. "Případ šetřený pro obecné ohrožení a ohrožení životního prostředí byl odložen," potvrdila policejní mluvčí Petra Čimová.

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů