Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody v Českém lese chtějí bojovat s bolševníkem

Ochránci přírody v Českém lese chtějí bojovat s bolševníkem

Ochránci přírody v chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les se chtějí pustit do boje s invazivními rostlinami, především s bolševníkem velkolepým. Ten zde roste asi ve 43 lokalitách. Ochránci jednají s vlastníky pozemků a shánějí dotace na likvidaci této nepůvodní rostliny. Na její postupné výrazné potlačení a v některých místech i odstranění by v příštích několika letech mohlo stačit zhruba do dvou milionů korun, řekl ČTK ředitel správy CHKO Jindřich Horáček.
Ochránci přírody monitorovali CHKO v letech 2007 až 2009 a zjišťovali především výskyt bolševníku, netýkavky žláznaté, křídlatky či vlčího bobu mnoholistého. Zaznamenali ale i další invazní rostliny jako je celík kanadský, netýkavka malokvětá nebo pámelník bílý. "Nepůvodní rostlinné druhy šířící se nekontrolovatelně naší krajinou představují významnou hrozbu pro naše původní ekosystémy," uvedl Horáček. Invazním rostlinám se daří zejména v bezlesých plochách, u vodních toků a v prostoru bývalých vojenských rot a zaniklých obcí.
Při terénnímu průzkumu ochránci přírody zjistili, že původně kavkazský bolševník se na území CHKO rozrostl na 43 lokalitách na ploše odhadované na 20 hektarů. "Naštěstí jsme se ještě nedostali do stavu Slavkovského lesa, kde se s bolševníkem bojuje dlouhá léta. U nás v některých jižních oblastech je výskyt zatím iniciační, v severních částech v okolí Branky a na Pavlově Studenci je už vážný, přesto je v Českém lese situace řešitelná," tvrdí Horáček.
Rostlina do Čech poprvé dovezená v roce 1862 a vysazená jako okrasná v zámeckém parku Lázní Kynžvart je velmi houževnatá. Boj s ní obnáší kontaktní chemický postřik a případně ještě mechanické odstranění. "Kořeny mohou být až dva metry hluboké, semena si dlouho uchovávají klíčivost. Navíc u nás je u prameniště Mže a voda je dalším výrazným vektorem šíření," poznamenal Horáček.
Kromě bolševníku průzkum zjistil 11 lokalit s netýkavkou žláznatou, která Českém lese zamořila okolí Hamerského potoka a roste i na Černém potoce pod Švarcovou. "V obou případech se jedná o vodní toky pramenící v Německu a její účelná likvidace je tak závislá na úzké spolupráci s partnery v Německu," upozornil botanik Tomáš Peckert.
Křídlatka je v CHKO ve třech druzích na 38 lokalitách, vlčí bob na 15 místech. Začal se pěstovat jako okrasná rostlina, v poslední době se stále víc šíří do lučních porostů. Rostlina dokáže vázat vzdušný dusík a ukládat ho v půdě, což má zásadní dopad na celý ekosystém louky, kde se výrazně snižuje druhová pestrost rostlinstva.
Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů