Čtvrtek, 25. dubna 2024

Princ Charles působí jako most mezi ojedinělými projekty

Princ Charles působí jako most mezi ojedinělými projekty

Dnes odpoledne si Princ Charles prohlédl výtopnu na biomasu, kořenovou čistírnu odpadních vod i projekty využívající solární energii ve východomoravské obci Hostětín. V pasivním domě diskutoval s představiteli obce a Ekologického institutu Veronica. Návštěvu zakončil na návsi prohlídkou výrobků s regionální značkou Tradice Bílých Karpat, podepsal obecní kroniku a zasadil jabloň. Návštěva britského následníka trůnu přilákala asi 1500 místních občanů a návštěvníků z okolních obcí i vzdálenějších míst.
V diskusi hostitelů s princem zazněly některé z přínosů hostětínských projektů: čistší ovzduší, levnější energie z obnovitelných zdrojů (především slunce a biomasy), částečná energetická soběstačnost a pracovní příležitosti. "Trasa prohlídky začala v obecní výtopně na biomasu. Zde jsme představili, jak toto řešení vyvedlo obec ze závislosti na využívání hnědého uhlí, jehož těžba zdevastovala krajinu severních Čech a dál ohrožuje nejen tamní obce, ale i globální klima," upřesňuje Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, který působí v Brně a Hostětíně a je hlavní hybnou silou hostětínských projektů.
"Jediné, co Princ Charles na rozdíl od Hostětína nemá, je sušírna ovoce. Obnovitelné zdroje energie i kořenovou čistírnu odpadních vod totiž provozuje na svých sídlech," shrnuje cestu Prince Charlese po hostětínských modelových projektech Antonín Buček z Ekologického institutu Veronica a dodává: "Takových obcí jako Hostětín by mohlo být v České republice tisíc. Návštěva prince je potvrzením toho, že se nejedná o žádnou Potěmkinovu vesnici, ale o inspiraci dalším obcím."
"Vzdělávat se o ochraně klimatu a udržitelném rozvoji k nám jezdí odborníci i laici, dospělí i děti z Česka i zahraničí. Jedinečnost hostětínského prostředí spočívá v tom, že se zde zájemci mohou učit teorii a praxi zároveň, všechny technologie si tady totiž mohou, tak říkajíc, osahat, což dnes ocenil i Princ Charles," říká ředitelka vzdělávacího Centra Veronica ředitelka Jana Tesařová.
"Návštěva je pro nás uznáním, kterého si samozřejmě velmi vážíme, o to víc, že Princ Charles je člověk, který se tématy udržitelného rozvoje či ekologického zemědělství hluboce zabývá. Ocenili jsme jeho názory a postřehy a cenné byly poznámky vycházející i z jeho vlastních zkušeností," říká starosta obce Hostětín Robert Janota a na závěrečné tiskové konferenci nadšeně shrnuje: "Celá obec se na princovu návštěvu pilně chystala a těšila. Všichni jsme si ji velmi užili." Velký úspěch sklidily buchty a koláče, které místní ženy napekly pro prince i veřejnost.
Princovu vstřícnost vůči veřejnosti potvrzuje i Radim Machů, jeden z dnešních průvodců Hostětínem: "Potěšil nás Princův živý zájem u stánků s výrobky se značkou Tradice Bílých Karpat a jeho bezprostřednost při rozhovorech s lidmi." Princ se zajímal o výrobní postupy, v hostětínské moštárně došlo na důkladnou ochutnávku BIO moštů a sirupů.
Po podpisu do obecní kroniky a zasazení jabloně před místní obecní úřad dostal Princ Charles dárek, jehož součástí byl vedle lokálních řemeslných produktů i historicky první leták Ekologického institutu Veronica o ochraně klimatu. Je z roku 1992 a obsahuje citaci z jeho projevu: "Snahy snížit množství emisí skleníkových plynů pomocí mezinárodních dohod lze jen uvítat, přicházejí však bohužel o deset let pozdě."
"Princ během prohlídky vyjádřil, že svoji úlohu vidí v tom, být mostem mezi zatím ojedinělými projekty trvale udržitelného života v různých zemích. Jejich důležitost spatřuje v tom, že posilují zachování tradic a místní vazby i ekonomiku," shrnuje dojmy z návštěvy britského následníka trůnu po bělokarpatské vísce Miroslav Kundrata, další z dnešních průvodců prince, představitel Nadací Veronica a Nadace Partnerství, které se na hostětínských projektech také podílí.
Kontakty:
Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, tel.: +420 777 323 792, yvonna.gailly@veronica.cz
Jana Tesařová, ředitelka Centra Veronica Hostětín, tel. +420 572 630 670, jana.tesarova@veronica.cz

Fotografie z akce:
www.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů