Pátek, 19. dubna 2024

Nová publikace - Historie chovatelství v českých zemích

Nová publikace - Historie chovatelství v českých zemích

Vydavatelství Profi Press s.r.o. připravilo k vydání novou knižní publikaci nazvanou "Historie chovatelství v českých zemích". Podnětem k jejímu vzniku se stala spolupráce s Národním zemědělským muzeem, které za téměř 120 let své činnosti nashromáždilo cenné soubory předmětů se vztahem k zemědělství, k práci a životu venkovského lidu. Mezi nimi neztrácí na významu i sbírka fotografií.
V současné době uchovává fotoarchiv Národního zemědělského muzea přes 56 000 negativů různých formátů na skleněných deskách i filmech, z nichž jsou vytvořeny pracovní náhledy, které jsou k dispozici jak pracovníkům muzea, tak odborné veřejnosti. Nejstarší snímky pocházejí z počátku 20. století. Obsahově je tento fotoarchiv velice různorodý. Obsahuje široké spektrum témat vztahujících se k zemědělství a životu na venkově. Od fotokopií středověkých listin přes fotografie typů krajiny, způsoby pěstování nejrůznějších plodin a jejich zpracování, fotografie o sadovnictví, lesnictví, myslivosti, rybářství, zdrojích energie, dopravě v zemědělství, fotografie dokumentující zemědělské osídlení, život a kulturu venkovského obyvatelstva a v neposlední řadě fotografie hospodářských zvířat, jejich chovu a způsobů ustájení a ošetřování. Všechny fotografie byly pořízeny z vlastní iniciativy muzea většinou muzejními pracovníky a spolupracovníky a slouží nejen kurátorům Národního zemědělského muzea pro studijní účely a při tvorbě expozic, výstav a publikací, ale i veřejnosti.
Přestože je fotoarchiv v ústřední budově NZM Praha v Praze na Letné (Kostelní 44) badatelské veřejnosti přístupný, není v jejím povědomí natolik známý, aby v něm mohla objevit všechny poklady, které skrývá. Právě tato skutečnost byla podnětem k vytvoření publikace, která soustřeďuje to nejstarší, nejzajímavější a v neposlední řadě i nejkrásnější, co současným i budoucím čtenářům připomene historii dávné i nedávné minulosti chovu domácích zvířat. Autory publikace jsou kurátoři NZM v oborech chovatelství a rybářství Vladimíra Růžičková a Miroslav Čeněk, kteří kromě výběru fotografií napsali i doprovodné texty o historii chovatelství a rybářství v Čechách a na Moravě.

Kontakt:
Mgr. Lubomír Maršík, public relations
Telefon: +420 220 308 382
Fax: +420 233 372 561
E-mail: lubomir.marsik@nzm.cz; www.nzm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů