Čtvrtek, 28. března 2024

Žádný oběd není k mání zadarmo

Žádný oběd není k mání zadarmo

Poslanci odhlasovali novelu zákona, díky které získají teplárny bezplatně část emisních povolenek, pokud investují do modernizace. Zákonodárci původně schválili podmínky, které pro teplárny znamenaly riziko, že nestihnou včas investovat. Po roce 2012 by pak musely teplárny začít nakupovat povolenky v aukcích a jejich cenu, stejně jako investice do ekologizace, přenést do ceny tepla. Zdražení tepla by pocítilo 1,5 milionu domácností.

Novela, která měla podmínky upravit, vzbudila kritiku těch, kdo nedocenili motivační efekt tohoto opatření. Jeho cílem je pomoci teplárnám investovat do opatření, díky kterým budou produkovat méně emisí. Budou tedy potřebovat méně povolenek, což oceníme po roce 2020, až budou energetiky nakupovat všechny povolenky v aukci.

Je dobře, že dnes máme dva systémy, které umožňují financovat investice do čistých technologií a energetických úspor jak individuálním investorům a domácnostem, tak energetickým firmám. Efekty programu Zelená úsporám i "evropského" programu, financovaného z prodeje povolenek, se vzájemně doplňují a není důvod je měnit.

Na místě nejsou ani obavy, že teplárny svůj závazek k modernizaci nesplní. Plány si musí nechat schválit vládou, ale také Evropskou komisí. A pokud je nesplní, budou pokutovány. Instituce mají dostatečný vliv na to, aby zelenou dostaly jen projekty, které skutečně pomohou ke zlepšení životního prostředí.

Tím, že nyní poslanci rozptýlili nejistotu panující kolem zákona o emisních povolenkách, získaly teplárny čas na přípravu. Bezplatné povolenky jsou správnou motivací. Českým teplárnám se tím usnadňuje cesta k modernizaci a čistým technologiím. Je to dobrá zpráva pro české teplárenství i pro životní prostředí.

Tomáš Drápela, Teplárenské sdružení ČR

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů