Pátek, 19. dubna 2024

Inspekce uložila obci Chrášťany pokutu 440 000 korun za špatný provoz skládky

Inspekce uložila obci Chrášťany pokutu 440 000 korun za špatný provoz skládky

Českobudějovický inspektorát České inspekce životního prostředí (ČIŽP) kontroloval v listopadu 2009 provoz skládky odpadů v obci Chrášťany. Při této kontrole zjistili inspektoři porušení značné řady podmínek stanovených krajským úřadem.

V listopadu 2009 provozovala obec Chrášťany III. etapu skládky. Integrovaným povolením měla stanovenou maximální aktivní plochu na 1500 metrů čtverečních, zbývající plocha skládky, asi 2000 metrů čtverečních, měla být překrytá materiálem zamezujícím volnému úniku skládkového plynu do ovzduší. "V den kontroly ČIŽP byla odkrytá celá plocha III. etapy skládky, tedy asi 3500 metrů čtverečních, takže skládkové plyny volně unikaly do ovzduší," řekla Mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.

Skládkový plyn volně unikal i dvěma plynosběrnými studnami, které byly vybudovány na II. etapě skládky. Krajský úřad stanovil obci Chrášťany povinnost plynotěsně uzavřít plynosběrné studny, což však obec neučinila. Krajský úřad také stanovil obci Chrášťany povinnost provést rekultivaci I. a II. etapy skládky a napojit vybudované plynosběrné studny na koksokompostový filtr, a to v termínech do 31. prosince 2008 (I. etapa) a do 21. června 2009 (II. etapa). Obec Chrášťany však v listopadu 2009 ještě s rekultivací ani jedné z etap nezačala.

"Skládkový plyn, který volně unikal, vzniká rozkladnými procesy v tělesech skládek a ve skládkách, kam se ukládají i biologicky rozložitelné odpady včetně komunálních odpadů. Tvoří jej mimo jiné také metan, který se významně podílí na globálním oteplování planety. Řádný provoz skládky má v maximální míře zabránit volnému úniku skládkového plynu do ovzduší, a to jeho svedením do koksokompostového filtru, kde se působením mikroorganismů odbourává metan a dalších složky skládkového plynu," vysvětlila Awwadová.

Obec Chrášťany také do skládky uložila odpady, které jí rozhodnutí krajského úřadu ukládat zakázalo. Byly to odpady, které nesměly být ukládané do jednoho sektoru skládky s odpady podléhajícími biologickému rozkladu. "Vzájemnou reakcí odpadů, které nesmí ležet společně, můžou vznikat jedovaté plyny, třeba sirovodík. Nežádoucí chemické reakce mohou také způsobit požár na skládkách," dodala Awwadová.

Obec Chrášťany porušila ještě řadu dalších povinností stanovených integrovaným povolením nebo schváleným provozním řádem. "Nedostatečně vedla provozní deník zařízení, který je velmi důležitým dokumentem mapujícím činnosti prováděné na skládce, nepřekryla odpad s obsahem azbestu, takže hrozilo nebezpečí uvolňování karcinogenních azbestových vláken do ovzduší, neprováděla zapravování odpadů do tělesa skládky ve stanovené frekvenci, neudržovala oplocení kolem skládky kvůli zabránění vniku nepovolaných osob," objasnila Awwadová.

Za porušení předpisů vedla ČIŽP s obcí Chrášťany správní řízení. "Za nejzávažnější považujeme porušení podmínek, které mají zabránit volnému úniku skládkového plynu do ovzduší z tělesa skládky. ČIŽP za porušení integrovaného povolení a provozního řádu uložila obci Chrášťany pokutu v celkové výši 440 000 korun. V současné době je pokuta pravomocná," uzavřela Awwadová.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů