Sobota, 20. dubna 2024

Golfský proud se nezpomaluje, zjistili vědci

Golfský proud se nezpomaluje, zjistili vědci

Dramatické předpovědi, podle kterých se v důsledku globálního oteplování mohou zastavit hluboké mořské proudy a mohou nastat nezvratné klimatické změny, se zřejmě nevyplní. Tvrdí to američtí vědci z Americké geofyzikální unie (AGU), kteří při sedm let trvajícím výzkumu Golfského proudu nezaznamenali žádné známky jeho zpomalování.

Golfský proud a následné mořské proudy mají zásadní vliv na cirkulaci tepla po celé planetě. Podle dřívějších studií by tání arktických ledovců mohlo tyto proudy zastavit, což by naopak způsobilo dramatické ochlazení a nástup nové doby ledové. V roce 2004 se tyto teorie staly předlohou katastrofického snímku Den poté.

Vědci zkoumali mořské proudy v letech 2002 až 2009 za pomoci hloubkových a povrchových sond, jejichž pohyb byl monitorován satelitem.

Studie, publikovaná v odborném časopise Geophysical Research Letters, potvrdila, že v krátkodobém horizontu podléhá proudění v oceánech dramatickým změnám, nedá se v něm ale odhalit jakýkoli dlouhodobý trend.

Podle starších satelitních dat, které se datují až do roku 1993, by se proudy mohly za toto období naopak trochu zrychlovat. Tento závěr ale nemohli vědci s jistotou doložit.

"Změny, které jsme zaznamenali, jsou pravděpodobně součástí přirozených přírodních cyklů," citovala stanice BBC Joshe Willise z kalifornské výzkumné stanice NASA. Nepatrné změny v proudění, které vědci zaznamenali v roce 1993, podle Willise korespondují s přirozeným oteplováním a ochlazováním Atlantiku, které se odehrává v periodách celých dekád.

Josh Willis zdůraznil, že model, který využili hollywoodští filmaři, je stále pouhou fantazií. "Můžeme souhlasit snad jedině s tím, že atlantické proudění je opravdu důležitým faktorem pro utváření světového klimatu," řekl Willis.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů