Pátek, 29. března 2024

Lidé mohou zhlédnout unikátní termomapy Hradce Králové

Lidé mohou zhlédnout unikátní termomapy Hradce Králové

Hradec Králové - Kdokoliv z občanů Hradce Králové si může prohlédnout ojedinělou tepelnou mapu části města pořízenou v průběhu letošní zimy při leteckém snímkování speciální kamerou. Dnes byla termomapa oficiálně zveřejněna na stránkách společnosti Tepelné hospodářství (www.thhk.cz) a magistrátu Hradce Králové (www.mmhk.cz).
"Termosnímkování se nám velice osvědčilo. Nejen, že se nám podařilo ihned zabránit tepelné havárii, ale daří se i efektivně snižovat úniky tepla. Podobný projekt nemá v České republice zatím obdoby," hodnotí význam pilotního projektu ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler a dodává, že výstupy tepelné mapy dokážou při přesné analýze také ušetřit značné finanční prostředky nejen domácnostem, ale i firmám ve městě.

Majitelé si mohou prohlédnout úniky tepla ze střech

Díky termomapě budou mít majitelé domů k dispozici porovnání s ostatními objekty a na vlastní oči se přesvědčí o případném tepelném úniku ze střešního pláště po zvážení jeho emisivity. Pilotní projekt zahrnuje území od Slezského předměstí až na Velké náměstí a jeho okolí k Eliščinu nábřeží a Pouchovu. Do budoucna chce Tepelné hospodářství rozšířit termovizní sledování na celé území města.
"Tyto údaje jsou benefitem pro veřejnost, která už nyní projevuje o výsledky veliký zájem. Nechtěli jsme však vyhodnocení zbytečně uspěchat," vysvětluje delší dobu příprav náměstek ředitele zodpovědný za projekt Petr Juránek.
Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové je nejvýznamnějším dodavatelem tepla a teplé vody ve spádovém území města Hradec Králové, která si dlouhodobě buduje pevnou pozici na energetickém trhu a usiluje o co nejefektivnější, nejlevnější a nejekologičtější systém distribuce tepelné energie a teplé vody. Jediným vlastníkem THHK se stoprocentním podílem je Statutární město Hradec Králové.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů