Pátek, 29. března 2024

Obama chce rozšířit těžbu ropy z moře

Obama chce rozšířit těžbu ropy z moře

Firmy začnou po skoro 30 letech zase těžit ropu na východním pobřeží. USA dosud musejí dovážet skoro 60 procent potřebné ropy.

S koro třicet let se nesměla z ekologických důvodů těžit ropa a zemní plyn v pobřežních oblastech Spojených států amerických ležících mimo Mexický záliv. Teď se rýsuje zásadní průlom. Prezident Barack Obama, včera navrhl, aby se firmy pustily do těžby u východního pobřeží ve státě Virginia.

To bylo dosud tabu. Stejně jako četná ropná a plynová pole zakreslená na geologických mapách ve východní oblasti Mexického zálivu nebo u severního pobřeží Aljašky.

Američtí experti odhadují, že pobřežní vody na východě USA mohou skrývat více než bilion krychlových metrů zemního plynu. Zhruba tolik se nyní vytěží v USA za dva roky. Zásoby ropy se zde odhadují na čtyři miliardy barelů.

Energetická lobby tleská

Prezident Obama věří, že rozšíření těžby do dříve zapovězených zón pomůže vytvořit nová pracovní místa a také omezit závislost USA na dovozu ropy a jejích produktů.

Jak včera prohlásil, není pro něho lehké navrhnout Kongresu zrušení zákazu, který v některých oblastech USA platí už od roku 1981. "Vzhledem k naší potřebě energie i s ohledem na udržení hospodářského růstu a vytváření pracovních míst se neobejdeme bez tradičních zdrojů energie," uvedl Obama.

Jeho návrh znamená ránu pro ochránce životního prostředí. Naproti tomu americké firmy, které "živí" těžba ropy a zemního plynu z mořského dna, Obamův krok vítají.

"Naši členové mají o vstup na nová těžební pole v pobřežních vodách velký zájem," potvrdil agentuře Bloomberg Randall Luthi, prezident Národní asociace pro podnikání v mořských vodách (NOIA).

Členy této lobbistické organizace sídlící ve Washingtonu je také největší ropná firma světa Exxon Mobil.

"Obamův plán přináší obrovskou změnu, neboť firmám otevírá cestu do dlouho zapovězených těžebních oblastí," komentuje Stuart Traver z poradenské firmy Gaffney, Cline & Associates. Ale zároveň upozorňuje, že reálné zvýšení těžby ropy a zemního plynu lze čekat "až po mnoha letech".

Jak informuje list The New York Times, četné oblasti zůstanou pro těžaře tabu.

Například pobřežní vody státu New Jersey a dále na sever. Ropa nesmí tryskat z mořského dna ani na celém západním pobřeží mezi Mexikem a Kanadou. Zákaz těžby nadále platí v Bristolském zálivu na jihozápadě Aljašky, který je důležitou zásobárnou ryb a žijí tam ohrožené druhy zvířat.

Začal s tím George W. Bush

Obama zvažoval zrušení zákazu hned po svém příchodu do Bílého domu loni v lednu. Ale před lety jako senátor za stát Illinois ostře vystupoval proti snahám svého předchůdce George W. Bushe o zrušení zákazu.

Bush si do Bílého domu počátkem roku 2001 přivedl hned několik odborníků na energetiku.

Viceprezidentem se tehdy stal Dick Cheney, bývalý ředitel společnosti Halliburton, poskytující servisní služby těžařům. A tehdejší ministryně zahraničí Condoleezza Riceová až do počátku roku 2001 seděla v představenstvu ropné společnosti Chevron.

V době, kdy se Bush poprvé ujal úřadu, stál galon (asi 3,8 litru) v průměru kolem 1,70 dolaru. Postupně - v návaznosti na zdražující ropu - skoro tři dolary. Bush ve svém Poselství o stavu Unie počátkem roku 2006 "natvrdo" sdělil, že americká závislost na dovozu ropy ze Středního východu se musí stát minulosti.

USA na mapě ropného byznysu

Pozice USA ve světě

- Zásoby ropy 30,5 mld. barelů tj. 2,4 % celosvětových

- Spotřeba 19,4 mil. barelů denně, to znamená 22,5 % celosvětové

- Těžba 6,7 mil. barelů denně 7,8 % světové produkce

- Kapacita rafinerií 17,6 mil. barelů denně, 20 % světové

Závislost na dovozu

V současné době dosahuje 57 - 58 procent a do roku 2030 by se měla podle dlouhodobé vládní předpovědi snížit na 40 procent.

Kde USA kupují ropu

Z celkového dovozu kolem 13 mil. barelů denně připadá na Kanadu pětina, Saúdskou Arábii téměř 14 procent a Venezuelu 10,5 procenta, uvádí BP.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů