Pátek, 29. března 2024

20. ROČNÍK FESTIVALU EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC

20. ROČNÍK FESTIVALU EKOLOGICKÉ DNY OLOMOUC

17. 4. - 2. 5. 2010
o MÁVNUTÍ MOTÝLÍHO KŘÍDLA MEZI ČLOVĚKEM A PŘÍRODOU.

Již podvacáté se v Olomouci uskuteční největší environmentální festival pro veřejnost v České republice Ekologické dny Olomouc, který pořádá Sluňákov, centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. Festival podpořili vedle Statutárního města Olomouce i Olomoucký kraj a MŽP ČR. Program nabízí již tradičně pestrou paletu informací a akcí, které se snaží rozvíjet vztah lidí a přírody.
Mnoho akcí souvisí s celosvětovými oslavami ke Dni Země: jsou připraveny aktivity pro rodiče s dětmi v ZOO Olomouc (17. 4.), a ekologické jarmarky v Šumperku (23. 4., pořádá DDM Vila Doris) a v Prostějově (24. 4., pořádá ČSOP Iris). Doplní je vycházky do krajiny lesní, příměstské i městské. Lidé se budou moci dozvědět, jak vojenské pevnosti, budované kolem Olomouce, ovlivnily krajinu Hané (17. 4). V ten samý den se mohou zájemci vydat také za přírodními krásami Terezského údolí a v neděli 18. 4. je připraven celodenní výlet za perlami architektury v Litomyšli. Obdivovatelům ptačí říše jsou určené procházky s poznáváním zpěvu a podoby našich opeřenců. Výlety pro veřejnost doplní také mnoho programů pro školní děti.
Již tradičně na EDO zavítají přední osobnosti našeho společenského života: například Václav Bělohradský, biologové Anton Markoš, Stanislav Komárek a Martin Konvička, filosofové Zdeněk Kratochvíl, Pavel Kouba, Ladislav Šerý a Ondřej Švec, režisér Viliam Poltikovič, novináři Ivan Hoffman, Václav Žák, Jiří Zajíc a Jakub Patočka, o současné vědě budou diskutovat Tereza Stöckelová, Neela Winkelmann-Heyrovská, Helena Storchová a Jan Zrzavý. O rostlinách a jejich podivuhodném životě bude mluvit Fatima Cvrčková. K současným společenským jevům se vyjádří také Pavel Barša, Mirek Vodrážka, Václav Magid a Martin Škabraha.
Vyvrcholením festivalu bude prvomájový Ekojarmark (1. 5. od 9:00 na Horním náměstí v Olomouci). Informace o životním prostředí tam doplní lidmi oceňované stánky s tradičními řemesly. Informační centrum umožní návštěvníkům centra města pohled na Olomouc z radniční věže. Zážitky obohatí i divadelní představení a koncert, na kterém letos účinkují Tomáš Kočko, Traband, Blue Effect, Budoár staré dámy, slovenská Hrdza, Hm... a další.
Program letošního Ekojarmarku bude zaměřen zejména na problematiku nakládání s odpady. Sluňákov připravuje informace o odpadech hravou formou pro rodiče s dětmi, Technické služby města Olomouce budou informovat o problematice odpadů v Olomouci, svou velkou kampaň Barevný den představí EKO-KOM a společnost Elektrowin umožní lidem, aby se přímo na náměstí mohli zbavit starších elektrospotřebičů a při tom získali informace o procesu recyklace. Permalot ve speciálně postavené peci slibuje housky s bio máslem a sýrem.
Na programu EDO je také celá řada výstav a ve čtvrtek 22. 4. od 18 hodin v Divadle hudby komponovaný program k 20 letům existence Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví a 20 letům historie samotného festivalu EDO. V neděli 2. 5. proběhnou prohlídky olomouckého podzemí s Vladimírem Gračkou. Festival bude slavnostně zakončen koncertem olomouckého varhaníka Petra Planého (2. 5. od 19 h v chrámu Sv. Michala).
Aktuální program naleznou zájemci na internetových stránkách www.slunakov.cz, na plakátech i programech do ruky a případně po zavolání na Sluňákov (585378345). Program pravidelně uveřejňuje také teletext ČT v rubrice ekologie.

Michal Bartoš (Sluňákov)

Vybrané programy EDO 2010 (více na www.slunakov.cz):

So 17. 4. 9:00 (sraz) Sluňákov, Horka nad Moravou
JAK STAVITELÉ PEVNOSTI OVLIVNILI HANÁCKOU KRAJINU. Vojenská historie a krajina. Vlastivědná vycházka s JÁNEM KADLECEM a Vlastivědnou společnosti muzejní v Olomouci.
Ne 18. 4. 8:00 (sraz) Tržnice
ŠUMNÁ LITOMYŠL - HISTORICKÁ I SOUČASNÁ s JAKUBEM POTŮČKEM a ONDŘEJEM JAKUBCEM. Pořádá o. s. Za krásnou Olomouc. Předpokládaný návrat v 18 00 hodin. Jen pro předem přihlášené: Jana Vyhňáková, jana.vyhnakova@slunakov.cz, 585378345. Poplatek 150,-Kč.
BESEDY EDO V DIVADLE HUDBY OLOMOUC: 22. 4. - 25. 4.
22. 4. čtvrtek
18:00 DVACET LET LITOVELSKÉHO POMORAVÍ. DVACET LET EDO. Komponovaný program.
23. 4. pátek
16:00 ST. KOMÁREK, VILIAM POLTIKOBIČ: AMAZONIE. 17:30 MARTIN KONVIČKA: O MOTÝLECH. 19:00 ANTON MARKOŠ: ČÁRA.
24. 4. sobota
10:00 FATIMA CVRČKOVÁ: O ROSTLINÁCH. 13:30 V. BĚLOHRADSKÝ, O. ŠVEC, M. ŠKABRAHA: K ČEMU JE EKOLOGŮM AVATAR? 15:00 P. BARŠA, V. MAGID, T. STÖCKELOVÁ, M. VODRÁŽKA, M. ŠKABRAHA: KRITIKA DEPOLITIZOVANÉHO ROZUMU. 16:30 ZDENĚK KRATOCHVÍL: LIDSKÁ NOUZE A ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY. 18:00 T. STÖCKELOVÁ, N. WINKELMANN - HEYROVSKÁ, H. STORCHOVÁ, J. ZRZAVÝ: VĚDA, SVĚT EXPERTU - SVĚT LAIKU. 20:00 VÁCLAV MAGID: ENVIRONMENTÁLNÍ UMĚNÍ.
25. 4. neděle
10:00 V. BĚLOHRADSKÝ: O POSTSEKULÁRNÍ SPOLEČNOSTI. 13:30 PAVEL KOUBA: JE SVĚT ŽIVOTA "PŘIROZENÝ"? 15:00 PAVEL BARŠA, VÁCLAV BĚLOHRADSKÝ, LADISLAV ŠERÝ: KONEC INTELEKTUÁLU V ČECHÁCH? 17:00 VÁCLAV ŽÁK: ÚSTAVA V MÉDIÍCH ANEB KABARET. 18:30 IVAN HOFFMAN, JAKUB PATOČKA, VÁCLAV ŽÁK, JIŘÍ ZAJÍC: NA ČÍ STRANĚ JSOU NOVINÁŘI?
1. 5. 2010 9:00 - 18:00 Horní nám Olomouc
EKOJARMARK Příroda a lidé, tradiční řemesla, programy pro rodiče s dětmi, nevládní organizace, divadlo, výstavy, KONCERT EDO 2010 1. 5. Horní náměstí: 9:30 PO OBĚDĚ, 10:30 TOMÁŠ KOČKO A ORCHESTR, 12:00 HM..., 13:30 ŽAMBOŠI, 15:00 HRDZA, 16:30 BLUE EFFECT, 18:00 BUDOÁR STARÉ DÁMY, 19:30 TRABAND
ne 2. 5. 2010 19:00 Chrám Svatého Michala Olomouc
PETR PLANÝ - VARHANNÍ KONCERT. Slavnostní zakončení festivalu EDO 2010.

Činnost Sluňákova v roce 2010 podporují: STATUTÁRNÍ MĚSTO OLOMOUC, OLOMOUCKÝ KRAJ, MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR, ODPADOVÁ KAMPAŇ ODBORU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OLOMOUC, OČNÍ ORDINACE MuDr. MARCEL MATZENAUER a MARSHALL MALINOVSKY
Změny programu pravděpodobné. Vždy aktuální program a další informace na: WWW.SLUNAKOV.CZ

Kontaktní osoba pouze pro média (nezveřejňovat):
Mgr. Michal Bartoš, Ph.D.,
ředitel o.p.s.,
michal.bartos@slunakov.cz, 602 708 181.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů