Pátek, 19. dubna 2024

ECM začne brzy stavět mrakodrapy na Pankráci? To těžko.

ECM začne brzy stavět mrakodrapy na Pankráci?  To těžko.

PRAHA - Developerská společnost ECM nedávno zveřejnila zprávu, podle níž je výstavba dvou mrakodrapů na Pankrácké pláni na spadnutí. Podle občanských sdružení jde ale o naprosto vymyšlenou zprávu. V současné době probíhá stavební řízení, ale stavební povolení není možné vydat, protože developer nepředložil všechny podklady, které požaduje zákon.

"Chápeme, že ECM potřebuje uklidňovat v době rozbouřených finančních trhů své akcionáře, ale znepokojovat nepravdivými tvrzeními obyvatele Prahy není rozumné," říká předsedkyně Občanské iniciativy Pankráce Marie Janoušková. "Projekty jsou nekvalitní, nepřipravené a ohrožují setrvání Prahy na listině světového dědictví UNESCO," zrekapitulovala Janoušková důvody nesouhlasu občanských sdružení, která se účastní stavebního řízení.

Stavební úřad vydal 27. ledna 2010 usnesení, kterým na tři měsíce přerušil stavební řízení týkající se mrakodrapu Epoque. Úřad v dokumentu požaduje doplnění vyjmenovaných dokumentů a vyřešení duplicitního vlastnictví některých pozemků, na nichž se má stavět (1).

Občanská sdružení podala proti uvedenému rozhodnutí odvolání, v němž požadují doplnění i dalších chybějících dokumentů. Jde zejména o aktualizovaný výpočet zdravotních rizik pro rezidenty v tomto území a aktuální hlukovou a imisní studii. Vzhledem k tomu, že v oblasti Pankrác - Budějovická se v posledních letech neustále staví kanceláře, obchodní centra a nové byty, narůstá také automobilová doprava. V řadě míst jsou překročeny platné hygienické i environmentální limity a na místě jsou oprávněné obavy, že jakákoli další stavba tuto situaci ještě zhorší.

Teprve po dodání chybějících podkladů může úřad pokračovat v přerušeném stavebním řízení. "Z dostupných informací vyplývá, že společnost ECM dosud dokumenty nedodala, řízení proto neprobíhá a hovořit o brzkém zahájení výstavby je proto zcela zavádějící," upozornila Zora Kasiková, mluvčí sdružení Arnika, které poskytuje pankráckým občanským sdružením odbornou pomoc.

Dalším nedostatkem povolení stavby mrakodrapů je skutečnost, že Nejvyšší správní soud potvrdil neplatnost územního rozhodnutí pro dopravní řešení Pankrácké pláně. Na soud se obrátila občanská sdružení s obavou, že rozšíření magistrály a dalších silnic na Pankráci by neúnosným způsobem zhoršilo životní prostředí. Správní soudy jasně konstatovaly nepřípustnost nadlimitních řešení na Pankrácké pláni. Mrakodrapy jsou tedy dnes v rozporu s názory soudů, jež vytýkají úřadům, že nevyhodnotily všechny záměry v lokalitě společně, například posouzením koncepce celkové zamýšlené zástavby.

Doplňující informace:

(1) Viz tisková zpráva "Povolení mrakodrapů na Pankráci se komplikuje, investor nedodal podklady"
www.arnika.org

Kauze Pankrácké pláně je věnována též stránka www.mestaprozivot.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů