Čtvrtek, 28. března 2024

Na Kutnohorsku učí kompostovat děti ze sídliště

Na Kutnohorsku učí kompostovat děti ze sídliště

Separování bioodpadů v současnosti stále nabývá na důležitosti. Široká veřejnost, zemědělci i úřady řeší, co s obrovským množstvím směsného komunálního odpadu, který by při šetrnějším zacházení nemusel končit na skládkách, ale zpět v přírodě v podobě kvalitní organické hmoty - kompostu. V Kutné Hoře jdou na řešení problému od lesa, kompostovat zde učí žáci základní školy.

Cílem projektu "Osvěta a rozvoj komunitního kompostování prostřednictvím žáků ZŠ" podpořeného Středočeským krajem bylo informovat obyvatele kutnohorského sídliště Šipší o možnostech nákládání s bioodpady a umožnit jim společné kompostování přímo v místě jejich bydliště.
V úterý 23. března umístilo občanské sdružení Ekodomov na sídlišti Šipší, konkrétně na křižovatce ulic 17. listopadu a Ortenova, komunitní kompostér. Představilo tak alternativu domácího kompostování známého z rodinných domů. Komunitní kompostér je vhodné řešení pro větší skupinu lidí v sídlištní zástavbě. Bioodpad vytříděný v domácnostech je kompostován přímo v místě svého vzniku, odpadají náklady spojené s dopravou a zpracováním tohoto odpadu, snižuje se objem směsného komunálního odpadu. Přímo v kompostéru vzniká kompost, který mohou občané využít pro svou potřebu.

S tím, že kompostovat může opravdu každý, i obyvatelé panelových domů, se v rámci výukového programu "Kde je kompost, tam to žije!" seznámili žáci deseti tříd prvního stupně ZŠ Jana Palacha. Dozvěděli se, jak se bioodpad promění v kompost, proč je důležité bioodpady třídit a jak na to - viděli speciální koš a kompostovatelné sáčky na sběr a v závěru programu se vypravili ke komunitnímu kompostéru, aby viděli, kde je umístěný, jak funguje a co do něho patří.
"Podpora a rozvoj domácího a komunitního kompostování se neobejde bez osvětové kampaně. V tomto projektu jsme vycházeli z ověřeného předpokladu, že škola je místem, kde se komunikuje s rodiči, a že aktivity dětí představují vhodný prostředek pro motivaci k separaci bioodpadů dalších obyvatel - děti mohou potřebné informace získané na výukovém programu zcela přirozeně předat svým rodičům, sousedům a dalším obyvatelům dotčené lokality. Proto jsme dětem na závěr výukového programu předali informační leták a dopis pro rodiče, kde je popsáno, k čemu je kompostér určený a jakým způsobem je možné se ke kompostování připojit. Stejné materiály obdrželo do schránek 500 domácností v okolí kompostéru." Uvedla Lucie Sádlová, která má v Ekodomově projekt na starost.

Projekt se u žáků, kantorů i místních obyvatel setkal s úspěchem a Ekodomov ve spolupráci s Oddělením správy majetku MěÚ Kutná Hora a za finanční podpory Státního fondu životního prostředí umístí v průběhu dubna další kompostér, konkrétně na kontejnerové stání na křižovatce ulic 17. listopadu a Jana Zajíce.

Kompostér je navržen tak, aby byly zabezpečeny všechny potřebné funkce kompostování a bylo minimalizováno riziko vzniku zápachu a kontaminace kompostu nežádoucími příměsemi. Kompostér je izolován, aby v zimních měsících nezamrzal a v létě byl chráněn před přímým sluncem. Víko chrání kompost proti srážkám. Pod kompostérem je v zemi vyhloubena cca 15 cm hluboká díra, která je vyplněna hrubým štěrkem o velikosti 2,5 až 5 cm. Štěrk zabezpečí odvod přebytečné vody a pomáhá k provzdušnění kompostu. Tím se minimalizuje riziko zápachu vznikajícího hnitím odpadu v anaerobních podmínkách. Kompostér je uzavřený a díky roštu u dna chráněný proti drobným hlodavcům. Kompostér je uzamykatelný, aby nedošlo k znečištění kompostu nežádoucími příměsemi. Na kompostéru je uveden kontakt na osobu, u které, pokud budou mít občané zájem připojit se ke kompostování, je možné získat kód. Bioodpad se do kompostéru vhazuje vrchem, z předu se po 6 - 12 měsicích odebírá hotový kompost. Bioodpady se tedy nikam neodváží, ale jsou zpracovány přímo v místě vzniku.

Do kompostéru PATŘÍ:

  • zbytky ovoce a zeleniny,
  • kávové a čajové zbytky,
  • zbytky pečiva,
  • uschlé květiny,
  • další neživočišné bioodpady.


Do kompostéru NEPATŘÍ:

  • syrové a vařené maso,
  • kosti,
  • mléčné výrobky,
  • exkrementy masožravých domácích zvířat,
  • uhynulá zvířata apod.


Co patří a nepatří do kompostéru je napsáno přímo na ceduli, která je na kompostéru nalepena.

Kontakt:

Pavla Kantnerová
pavla.kantnerova@ekodomov.cz
+420 777 149 313

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů