Úterý, 16. dubna 2024

Odsouzení v opavské věznici třídí plastový odpad

Odsouzení v opavské věznici třídí plastový odpad

Opavská věznice patří k nejlepším, co se týče pracovního uplatnění odsouzených. Míra zaměstnanosti tam překročila 70 procent, zatímco celostátní průměr je o deset procent nižší. Může za to 50 míst v nové třídírně plastového odpadu v nevyužité části nápravného zařízení. Právě teď je ve zkušebním provozu.

"Musí se ručně odstranit polep, etiketa, papír, aby se do strojů dostala jenom fólie, v podstatě materiál, který tam má být. Strojově se to nedá," popisuje práci jeden ze zaměstnanců.

Na jedné straně pytle se vším možným z použité fólie a na straně druhé slisované balíky. Z tohoto materiálu bude po přetavení opět všechno možné z fólie. Pro jednatele firmy Marka Složila je pobočka v opavské věznici dobrým řešením.

"V Bruntále je firma na recyklaci odpadu devět let, ale to množství materiálu, které potřebujeme do těchto technologií dostat, se musí vytřídit samostatně a následně se doveze do Bruntálu," dodává Složil.

Díky této třídírně lze říci, že kdo může a chce v opavské věznici pracovat, skutečně pracuje. Jak říká odsouzený pan Patrik, i když jen za 4.500 korun hrubého. "Protože mám dceru a přítelkyni, je to aspoň nějaká pomoc rodině. Po třech týdnech jsem tady dostal zaměstnání, takže jsem rád za to. Směna je od šesti od rána do dvou odpoledne," říká.

Jiří Antoš, zástupce ředitele opavské věznice, by přivítal ještě větší zájem firem, které by podnikaly přímo za ostnatým drátem. S vysokým podílem zaměstnaných odsouzených je ale spokojen.

"Zaměstnávání uvnitř je pro nás samozřejmě trochu složitější, zajistit spolupracující firmy, zaměstnáváme také odsouzené na práce mimo věznici, kde se nám to dlouhodobě bez problémů daří. Zájem o zaměstnávání odsouzených venku mimo prostory věznice je velký," uzavírá Antoš.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů