Sobota, 20. dubna 2024

Jihlava bojuje proti odpadu

Jihlava bojuje proti odpadu

Pět stovek kompostérů nabídne jihlavská radnice obyvatelům města, kompostéry jsou v současné době ve výrobě. Informovala o tom vedoucí jihlavského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

"Jde o další krok ke snížení celkového objemu komunálního odpadu. Mezi povinnostmi lidí, kteří kompostér od radnice získají za poloviční cenu, totiž bude vyrobený kompost i zužitkovat," uvedla Ruschková.

Kompostéry Jihlavané podle ní dostanou na rok do pronájmu, při splnění všech podmínek se po této lhůtě stanou jejich majetkem. Podmínkou je, že žadatel musí vlastnit na území města nemovitost s pozemkem a musí řádně platit za odpad. Při splnění těchto podmínek dostane kompostér k dispozici, po dobu jednoho roku bude mít radnice právo kontrolovat, jak se se zařízením nakládá. Po roce radnice kompostér uživateli daruje.

Roštové kontejnery budou ze dřeva s čtvercovou podstavou jeden metr a vysoké 80 centimetrů. Pořizovací cena jednoho kusu je 320 korun, jihlavští občané zaplatí polovinu částky. Do procesu kompostování se hodí většina rozložitelných odpadů. Vedle posečené trávy, větví a dalšího odpadu ze zahrad i většina odpadů z kuchyně jako slupky, odřezky, skořápky, vylouhovaný čaj, ale do kontejneru se neukládají zbytky masa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů