Sobota, 20. dubna 2024

Recenze Sony Ericsson J10i Elm - Namakanej ekolog

Již pár týdnů se na našem trhu prodává Sony Ericsson J10i Elm. Zvrátí špatnou cestu švédsko-japonského výrobce, nebo nespojí za pozornost?

Recenze Sony Ericsson J10i Elm - Namakanej ekolog

J10i je dalším zástupcem ekologické řady Green Heart a můžete tedy od něj čekat šetrnost k životnímu prostředí. Ale to není jediné, čeho se o něj dočkáte. I jeho výbava je na vynikající úrovni.

Vzhled
Při pohledu z přední strany uvidíte černý telefon klasické konstrukce bez dotykového displeje a klasickou klávesnicí. Jediným prvkem, který bude vynikat nad černou barvu přední strany je čtyřsměrné stříbrné ovládací tlačítko, které uprostřed skrývá černé potvrzovací tlačítko. Rozhodně přední stranou nevyvoláte žádný velký ohlas, ale tato vlastnost není naškodu, spíše naopak. Při pohledu zboku zjistíte, že design telefonu není nudný. Nejedná se o nevzhlednou hranatou kostku, ale telefon má zajímavě prohnutá záda. S tímto tvarem těla vypadá sice elegantně a pohodlně se nosí v kapse kalhot, ale když leží na stole stačí mírný dotyk a telefon se točí jako na pouti. Veškerá ovládací tlačítka a konektory najdete na pravé nebo na levé straně. Spodní a vrchní strana je naprosto čistá. Na pravé straně najdete tlačítko pro spoušť fotoaparátu a 2 tlačítka pro úpravu hlasitosti. Na levé straně najdete konektor pro připojení datového kabelu nebo nabíječky. Kdo by čekal microUSB konektor bude zklamán, bohužel se jedná o klasický Fast port konektor z dílny Sony Ericssonu. Na této straně telefonu nenajdete žádné ovládací tlačítko ani jiný konektor. Hudební nadšenci zde opláčou absenci 3,5 mm jacku.



Ovládání a displej


Displej o úhlopříčce 2,2 palce nabídne dnes již klasické QVGA rozlišení s možností zobrazit 262 tisíc barev. Ačkoliv se nejedná o miliony, je podání barev na špičkové úrovni. Jedinou vadou je razantně snížená čitelnost displeje na slunci. Na poli ovládání nenajdete žádné novinky. Kdo měl v roce někdy Sony Ericsson, nebude mít problém sžít se s tímto přístrojem za pár vteřin, pro ostatní to bude otázkou několika minut. Klasické ovládání, které zajišťují 2 dialogová tlačítka, zelené a červené tlačítko, kurzorový kříž s potvrzovacím středem, tlačítko C a tlačítko pro události zajišťuje velmi jednoduché a intuitivní ovládání.





Datová výbava, konektivita a paměť


V datových službách je SE Elm jako žralok v moři. Jenom málo telefonů bez operačního systému nabídne takovou výbavu jako Elm. Sítě 2. generace (850, 900, 1 800, 1 900 MHz) jsou málo a tak nastupují sítě 3. generace (900, 2 100 MHz,včetně HSPA 7,2 Mbps/2 Mbps), pokud nemáte datový tarif sáhnete po podpoře sítí Wi-Fi. Pro komunikaci s počítačem můžete využít bluetooth nebo datový kabel. Infraport nehledejte, i když kdo ho ještě potřebuje?


Nadšené cestovatele potěší přítomnost aGPS modulu spolu s Gogole mapami či navigační aplikací Wisepilot. Pro Vaše data je připraveno úložiště o kapacitě 280 MB a podpora paměťových karet formátu microSD.



Zábava a multimedia


Jak je u Sony Ericssonů zvykem, tak i zde najdete kvalitní fotoaparát. V případě SE Elm se jedná o 5 mpx fotoaparát s autofokusem a LED diodou a vlastním tlačítkem pro ovládání fotoaparátu. Jedinou vadou na kráse je absence krytky čočky fotoaparátu. Hudební přehrávač a rádio najdete také, ale absence 3,5 mm jacku zredukují výběr kvalitních sluchátek. Kvalita dodávaných sluchátek není zrovna vhodná ke každodennímu poslechu hudby.



Obsah balení


Ačkoli je telefon velmi dobře vybaven, obsah balení tomu rozhodně nenapovídá a byl velkým zklamáním. Sluchátka v balení jsou obyčejná sluchátka bez redukce na 3,5 mm jack, dokonce i molitan na sluchátka nenajdete. Datový kabel jsem také v balení hledal marně stejně tak i CD se softwarem. Docela jsem byl rád, že baterie byla součástí balení.



Fotogalerie bude doplněna během dnešního odpoledne.



Zdroj: www.kmobilu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů