Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odečty vody bez otravných návštěv

Odečty vody bez otravných návštěv

Možná už si nebudete muset brát dovolenou, abyste otevřeli dveře, když vám přijdou odečíst spotřebu vody. Pokud na trhu uspěje nový elektronický vodoměr vyvinutý firmou Kaden-vodoměry ve spolupráci se společností Redas.

>>Naše řešení přinese větší komfort a odstraní i nedorozumění, ke kterým při rozúčtování vody často dochází,<< říká Jan Veselý, obchodní ředitel společnosti Kaden. Vzhledem se nový přístroj od klasických téměř neliší. Je ale vybaven radiovým vysílačem, jenž zasílá data do notebooku s připojeným radiomodulem. Nový systém vyjde dvaapůlkrát dráže než tradiční vodoměry. K tomu je ještě třeba přikoupit za 2200 korun radiomodul a software k počítači, který údaje přijímá a zpracovává. Jeden stačí pro libovolný počet vodoměrů, které zaznamenávají i pokusy o falšování výsledků.

>>Právě jsme namontovali sto nových vodoměrů, na kterých si provoz otestujeme. Hodně od toho očekáváme, protože i když jsou přístroje dražší, ušetří práci i náklady. Díky nové technologii odpadají zbytečné návštěvy odečitatelů, chyby při měření i při přenosu dat,<< říká Radek Straka, jednatel společnosti Ronica, která rozúčtování provádí pro přibližně 40 tisíc bytů po celém Česku.

Odečitatel při měření nemusí vcházet do bytů. Stačí, když přes počítač zažádá o data, a vodoměry mu je pošlou. Tím se přístroje liší od podobných vodoměrů, které v zahraničí vyrábějí například firmy Siemens, nebo Sontex. Dovážejí se také do Čech, ale často je k nim třeba přikupovat koncentrátory dat. Navíc údaje často neodesílají na vyžádání, nýbrž v intervalech, a tudíž zatěžují životní prostředí rádiovým smogem. Podobný přístroj v Česku montuje například firma Metra Šumperk - i její vodoměr komunikuje jednostranně.

Společnost Kaden-vodoměry vyrábí ročně zhruba 80 tisíc vodoměrů. Nové přístroje jsou v prodeji od začátku března a zájem o ně projevili například i v Polsku. Firma, která je jediným ryze českým výrobcem vodoměrů, loni navíc investovala zhruba dva miliony korun do zkušební stanice, aby každý výrobek splňoval veškeré legislativní předpisy pro měřidla (MID) a odpovídal evropským certifikátům.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů