Středa, 17. dubna 2024

Bude stát dotovat ekologicky aktivní stavební hmoty?

Bude stát dotovat ekologicky aktivní stavební hmoty?

Projekt Zelená úsporám podporuje stavebníky získávat finance z dotačních programů, kteří zateplují své domy, aby tak uspořili energii na vytápění a tím také chrání životní prostředí.


Na trh se však současně začínají prosazovat i stavební technologie, které svou podstatou škodlivé skleníkové plyny nešetří při výrobě tepla, ale během své životnosti je spotřebovávají a přeměňují na neškodné a v přírodě rozpustné látky. Tím výrazně ovlivňují kvalitu ovzduší v aglomeracích, kde se tyto materiály užívají.

Jak takovéto technologie fungují?
Dnes jsou již ekologicky aktivní stavební hmoty schopny přeměnit (například CO2) za pomocí slunečního světla až 90% škodlivin obsažených ve vzduchu. Škodliviny se postupně přemění na rozpustné látky, přičemž jako katalyzátor chemické reakce slouží oxid titaničitý (TiO2), který současně se vzdušnou vlhkostí a kyslíkem v atmosféře přeměňují škodliviny na ve vodě rozpustné NO3- . Ekologicky aktivní stavební hmoty tak eliminují významnou měrou škodliviny z dopravy, průmyslu a z lokálních topenišť.
Pro názornost lze říci, že fotokatalytická aktivita plochy stavební konstrukce cca 200 m2 postavená z takovýchto hmot může "vyčistit" ovzduší od oxidů dusíku v množství, které vyprodukuje jízda osobního automobilu na vzdálenost 17.000 km.

První vlaštovky
Takovéto stavební materiály již byly odzkoušeny v Německu, kde dosud bylo postaveno cca 500.000 m2 "aktivních konstrukcí" s výrazným dopadem na zlepšení kvality ovzduší a to zejména v okolí dálnic a v průmyslových oblastech.

Dotace
Nabízí se otázka, zda-li projekty staveb realizovaných z takovýchto hmot nepodporovat stejným způsobem, jak je tomu v případech zateplování ve smyslu projektu Zelená úsporám. Navíc by se při podpoře ekologicky aktivních stavebních hmot mohl vytvořit další prostor pro vznik nových pracovních míst, jejichž výsledkem by byly výrobky s vysokou přidanou hodnotou.


Zdroj: www.priprava-stavby.cz

Príprava stavby s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů