Úterý, 16. dubna 2024

Jarní Flora Olomouc 2010 - "Zahrada času" s květinovou poutí životem

Už po jednatřicáté v historii olomouckého veletržního areálu se jeho pavilony i venkovní plochy zaplní barevnými a voňavými exponáty největší a nejstarší květinové akce v České republice - Flory Olomouc.

Jarní Flora Olomouc 2010 - "Zahrada času" s květinovou poutí životem

Ve dnech 22. až 25. dubna (denně od 9 do 18 hodin) bude Výstaviště Flora Olomouc patřit jarní etapě této mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu. Účast na ní letos přislíbilo na půltisícovky vystavovatelů, pěstitelů, zahradníků a prodejců domácích i ze zahraničí - Rakouska, Polska, Slovenské republiky, exotického Thajska a letos i Holandska.

Při projektování letošní ústřední expozice umístěné v hlavním pavilonu A se její tvůrce, proslulý zahradní architekt Ivar Otruba, nechal inspirovat "Zahradou času", která se tak - s podtitulem Labyrint světa a ráj srdce - stala i hlavním mottem letošní jarní výstavy. Květinovou poutí lidským životem - se zářící vstupní branou přes pestrobarevný labyrint světa s kyvadlem neúprosně odpočítávajícím čas až po závěrečnou temnou soutěsku podsvětí s prosvítajícím světlem usmíření a naděje - bude návštěvníky provázet řeka života se zelenými břehy posetými desítkou desítkou tisíc kusů jarních květin, trvalek a balkonovek.

Nejrozsáhlejší přehlídkou - na výstavišti Flora v posledních letech už téměř tradičně - se představí zahradníci města Vídně. Rakouská expozice se rozkládá na 534 m2 a k obdivování v ní bude více než šest tisíc kusů hrnkových a balkonových květin, které doplní řezané jarní cibuloviny domácí produkce. Další velkou expozicí o rozloze 120 m2 doplní jarní přehlídku květin neméně kvalitními českými výpěstky největší domácí vystavovatel a tradiční partner Flory při pořádání zahradnických výstav - Svaz květinářů a floristů ČR. Tato expozice je koncipována i jako pozvánka na největší evropskou soutěž v aranžování květin, mistrovství Evropy profesionálů ve floristice - EUROPA CUP 2011, která se bude konat v příštím roce v Havířově.



Řady zahraničních vystavovatelů v pavilonu A doplní polští zahradníci a letos také Holanďané. V jejich expozici s překrásnými výpěstky tulipánů, hyacintů, narcisů, či lilií si určitě pozornost zaslouží pěstitelská novinka roku 2009 - vícekvětá odrůda hyacintu Festival se zajímavým květenstvím v modré, růžové, bílé - i málo obvyklé žluté barvě, vhodná pro parkové použití. Jarní Flora se opět chlubí exotickou účastí - milovníci orchidejí se mohou těšit pestrou přehlídku nejrůznějších odrůd těchto královských květin v thajské expozici.

Galerie pavilonu bude patřit třem desítkám exponátů letos velmi dobře obsazené jarní floristické soutěže v aranžování květin na téma "Svatební vazba" se svatebními kyticemi a dekoracemi. Další zajímavou přehlídku s názvem "Doteky z Číny" , inspirovanou historií i typickou čínskou florou, doplní výstava fotografií s impresemi ze současné Číny.

Tradiční společná expozice Českého zahrádkářského svazu s tématem blízkým letošní floristické soutěži - "Svatební den na zahradě" - představí v sousedním pavilonu E kolekce jarních cibulovin, balkónových rostlin, květinová aranžmá, sbírky masožravých i vodních rostlin, kaktusy a sukulenty, bonsaje, skalničky a další zajímavosti ze zahrádkářské pěstitelské "kuchyně". Návštěvníkům zde bude po celou výstavu zdarma k dispozici poradenská zahrádkářská služba.

Zbývajících pavilony G, H volné plochyh výstaviště budou patřit veletrhu drobné zahradní mechanizace Hortifarm a Jarním zahradnickým trhům. Na zájemce, zahrádkáře, kutily či chalupáře, zde bude čekat pestrá nabídka květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a dalších potřeb.

Návštěvníkům výstavy budou v areálu výstaviště ve Smetanových sadech otevřeny také sbírkové skleníky a sousedící Botanická zahrada Univerzity Palackého se zajímavými rostlinnými exponáty. Kdo bude mít chuť a čas, může se vstupenkou zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků - Bezručových sadech. Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program s vystoupením dechovek a folkovým festivalem Country Folk Flora, kterému bude patřit Letní scéna ve Smetanových sadech.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů