Pátek, 19. dubna 2024

Slavné jméno v byznysu moc nepomůže

Slavné jméno v byznysu moc nepomůže

OD ČOČEK K VĚTRNÍKŮM. Pokračovatel slavné rodiny Wichterlů Martin Wichterle obnovil tradiční rodinnou značku Wikov. Nevyrábí však ani zemědělské stroje ani kontaktní čočky, ale větrné elektrárny.

Jeho prapradědeček založil kdysi v Prostějově strojírnu na výrobu zemědělských strojů, pradědeček z ní pak po fúzi s konkurenční továrnou Josefa Kováříka udělal pod názvem Wikov největšího výrobce zemědělských strojů v předválečném Československu. Dědeček Otto Wichterle se pro změnu proslavil jako vynáleze kontaktních čoček a silonu. Nejmladší pokračovatel rodu Wichterlů obnovil rodinnou firmu Wikov a dělá díru do světa výrobou a konstrukcí unikátních převodovek a stavbou větrných elektráren.

Ze slavného jména si ale čtyřiačtyřicetiletý vystudovaný geolog Martin Wichterle moc nedělá.

"Rozhoduje cena a kvalita zboží a zákazník by byl blázen, pokud by si od vás kupoval něco podle jména," odbývá debatu na téma úspěšných předků a slavného jména.

Dostat vynález do praxe je kumšt

O založení Wikovu, který kromě zemědělských strojů vyráběl jeden čas mezi válkami i automobily, prý slýchal doma nejrůznější historky. Dědečka Otto Wichterleho už sám dobře pamatuje. Oceňuje na něm však nejen vědecké schopnosti, ale i to, že jako jeden z mála dokázal spojit vědecké bádání s uměním dostat vynálezy do praxe. "Lidí, kteří něco chytrého vymyslí, je hodně. Ale dostat to pak do praxe umí málokdo. Dnes na to potřebujete obří týmy lidí, dědeček to zvládal sám," hodnotí geniálního vynálezce kontaktních čoček.

Martin Wichterle po skončení studia před dvaceti lety zkusil se čtyřmi kamarády podnikat v geologii. Jejich firma KAP, zaměřená na geologické průzkumy a ekologické audity, brzy získávala zakázky po celém světě. Ve Vietnamu třeba zkoumali naleziště zlata. Jenže po čase výrazně narostla konkurence a Wichterle zavětřil příležitost jinde. S partnerem Markem Stanzlem koupili napůl v roce 2002 zkrachovalý karlovarský Hotelový porcelán a ČKD Hronov.

Z Hotelového porcelánu vznikla porcelánka G Benedikt, která záhy ovládla rakouskou firmu Lilien a někdejší matku Hotelového porcelánu zkrachovalý švýcarský Porzellanfabrik Langenthal. Švýcaři, velcí patrioti, prý trochu těžce nesli, že většinu v jejich továrně ovládli majitelé z "Východu". Několik set místních minoritních akcionářů se však přesvědčilo, že Češi přinesli ztrátové firmě zas prosperitu. "Přišli jsme tam na to, proč Švýcaři nejsou schopni dělat nekvalitně. Oni všechno dělají tak pořádně, precizně...a to znamená pomalu," popisuje Martin Wichterle svou vlastní zkušenost se zemí slavných hodinek, hor a dochvilných vlaků.

Muž s perlíkem se vrací k Wichterlům

Krátce poté se o firmy s kolegou Stanzlem rozdělili a Wichterle se vrátil výhradně ke strojírenským kořenům rodiny. Odešel z porcelánky a nechal si hronovského výrobce převodovek. Odkoupil práva na užívání značky a loga Wikov - slavného "muže s perlíkem". Rodina totiž někdejší prostějovskou firmu, přejmenovanou po znárodnění na Agrozet a později Agrostroj, v restituci nezískala.

Z ČKD Hronov je dnes Wikov MGI, do party po čase přibyly i další společnosti. Nynější holding Wikov Industry je největším výrobcem průmyslových převodovek v Česku a patří pod něj kromě Hronova i plzeňská stejně zaměřená továrna Wikov Gear a hradecký výrobce kompletních větrných elektráren Wikov Wind.

Wichterle jako jediný akcionář Wikov Industry ovládá i britskou konstrukční kancelář Orbital 2, která se zabývá designem a konstrukcí nových typů převodovek, a její českou obdobu Czech Orbital 2. V Norsku se Wikov Industry dělí polovinou s tamní společností Scana o společný podnik Scana Wikov. V Česku tak pracuje pro Wichterleho 640 lidí, celý holding utrží ročně kolem půl druhé miliardy korun a hospodaří s provozním ziskem kolem 350 milionů korun. Před třemi lety skončil Wichterle s akvizicemi a peníze, zhruba tři čtvrtě miliardy, investoval výhradně do vývoje a modernizace.

Co udělala s Wikovem ekonomická krize? "Vystrašila nás," opáčí s úsměvem. Úspory nákladů musely hledat i jeho strojírny, ale jinak neznamenala hospodářská recese pro Wikov žádnou zásadní ránu. Možná spíš naopak. Strojírny nabírají nové zaměstnance, loňský rok byl z pohledu zisku holdingu rekordní.

Velkou pomocí je obrovsky rostoucí zájem o převodovky a větrné elektrárny v asijských zemích, hlavně Číně, Indii, Koreji. Jen v Číně byl Wichterle letos za obchodem už několikrát.

"Vyvinuli jsme typ převodovky, která umožňuje instalovat do větrných elektráren synchronní generátor, který dává výrazně kvalitnější proud než převodovky s připojeným asynchronním generátorem," pouští se Wichterle do technického výkladu.

Wikov už instaloval dvě větrné elektrárny u Janova poblíž Litomyšle, ale tuzemský trh je podle českého "pána větru" pro tyto investice nepříliš vhodný a příliš byrokraticky náročný. Většina wikovských větrníků a převodovek tak směřuje za hranice.

Wichterle, otec tří dcer, má evidentně podnikání v krvi. I když spíše po prostějovské části rodiny zakladatele strojíren než po té pražské, vědecké. "Strejda, teta, maminka, táta, všichni tady byli chemici. Ryze nepodnikatelská rodina. Snad jen dědeček Otto Wichterle se podnikavým způsobem snažil svůj výzkum dostat do praxe. Já jsem to holt teď vzal zpátky k té strojařině," říká.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů