Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí ke Dni Země

Ministerstvo životního prostředí ke Dni Země

Promítání vybraných dokumentů z mezinárodního festivalu EKOFILM, slavnostní sázení stromu na lokalitě v Praze 10 a u budovy Ministerstva životního prostředí, nebo projekce filmu HOME uznávaného francouzského fotografa Yanna Arthuse-Bertranda zdarma v kině Světozor pořádá či spolupořádá pro širokou veřejnost při příležitosti oslav Dne Země (22. dubna) Ministerstvo životního prostředí.

Již v úterý odpoledne proběhla za velkého zájmu hned dvojí projekce vybraných dokumentů, které se objevily na 35. ročníku mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví EKOFILM pro základní školy v kině Atlas. Mezi sedmi vybranými dokumenty viděli školáci například tříminutový animovaný film "Marťan spasitel" čtrnáctiletého Tomáše Daňka, který získal cenu MŽP na loňském ročníku festivalu Ekofilm.

Přesně v den oslav Dne Země - ve čtvrtek 22. dubna - se v Praze 10 v Ruské ulici uskuteční slavnostní sázení stromu. Smyslem akce s názvem Strom za každé narozené dítě je především podpora dostatečného množství kvalitní zeleně na veřejných plochách, o které radnice Prahy 10 pečuje v návaznosti na prohloubení vztahu místních občanů k této veřejné zeleni. Nová aktivita, která vznikla v roce 2007 předáním certifikátu při aktu vítání občánků do obce všem zúčastněným rodičům potvrzuje i závazek městské části za každé dítko vysadit na území Prahy 10 novou dřevinu. V letošním roce se předpokládá, že počet stromů překročí tisícovku. Výsadby probíhají v jarním a podzimním období a pro jaro letošního roku je připravena výsadba za celkem 328 nových občánků. Ve 12,30 zasadí jeden strom v Ruské ulici, společně se starostou Prahy 10, i nově jmenovaná ministryně životního prostředí Rut Bízková. Další lípu zasadí ministryně Bízková spolu se svými náměstky ve 12:50 přímo v areálu MŽP u zadní závory venkovního parkoviště.

"Mým cílem je životní prostředí pro lidi", říká nová ministryně životního prostředí, "a protože je v okolí ministerstva životní prostředí poměrně špatné, využívám této příležitosti a ráda přispěji malou troškou k vylepšení ovzduší v tomto místě."

Ve čtvrtek také v kině Světozor proběhne projekce filmu HOME mezinárodně uznávaného francouzského fotografa Yanna Arthuse-Bertranda, který vytvořil jedinečný dokument o planetě Zemi. Film HOME přináší konkrétní pohled na problémy, kterým musí naše planeta čelit: globální oteplování, kácení deštných pralesů, ztráta biodiverzity a ubývání přírodních zdrojů, ale na druhou stranu předkládá i pozitivní vývoj: jako je vzrůstající demokracie, růst našich příjmů a životního standardu, rozvoj vzdělání. Po promítání se uskuteční beseda s programovým ředitelem Hnutí Duha Vojtěchem Koteckým a ředitelem Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Františkem Pelcem. Debatu moderuje publicista Čestmír Klos.

S příležitostí oslavy Dne Země souvisí i akce zaměstnanců Ministerstva životního prostředí, kteří se budou v pátek dopoledne podílet na úklidových pracích Prahy 10 v okolí ulice U Seřadiště a Petrohradská. "Na smysl Dne Země chceme poukázat touto netradiční formou a aktivně se zapojit do úklidu - vždyť péče o nejbližší okolí by měla být vlastní nám všem", dodává k této brigádě Barbora Pečová, ředitelka Odboru vnějších vztahů MŽP.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů