Pátek, 19. dubna 2024

Greenpeace zahajuje novou kampaň proti nebezpečným chemickým látkám

Greenpeace zahajuje novou kampaň proti nebezpečným chemickým látkám

Greenpeace tento týden oficiálně zahájilo kampaň proti nebezpečným chemickým látkám, které narušují hormonální systém - tzv. endokrinním disruptorům. Mezi tyto látky patří například bisfenol A (BPA) (1), hojně využívaný při výrobě polykarbonátových plastů, z kterých se mimo jiné vyrábí kojenecké láhve. Kanada, Dánsko a několik států USA již BPA v kojeneckých láhvích zakázalo a Greenpeace požaduje, aby byl stejný zákaz neprodleně přijat i v České republice.

Endokrinní disruptory jsou látky, které svou stavbou připomínají hormony a v těle organismů mohou napodobovat nebo blokovat jejich funkci. "U ryb a dalších nižších obratlovců může vést působení disruptorů až k změně pohlaví "feminizaci," samečků, u vyšších obratlovců včetně člověka způsobuje defekty, především na pohlavních orgánech," vysvětluje vědecká poradkyně Greenpeace RNDr. Magdalena Klimovičová a dodává: "Poškození pohlavních orgánů, která jsou vysvětlována působením hormonálních disruptorů, je celá řada - snižovaní počtu a kvality spermií (od roku 1940 poklesl počet spermií o více než 50% a tempo tohoto trendu se v posledních letech ještě zrychluje), rakovina varlat a prostaty (výskyt se za posledních 50 let ztrojnásobil), rozštěp penisu nebo nesestouplá varlata nejsou již také zřídkavým jevem."

Endokrinní disruptory a další nebezpečné chemické látky jsou obsaženy v mnoha výrobcích, se kterými se dennodenně dostáváme do styku.(2) Mohou se uvolňovat a skončit i tam, kde by se rozhodně vyskytovat neměly - v naší krvi, v ještě nenarozených dětech a mateřském mléce. "Nejenže neznáme všechna rizika spojená s jednotlivými chemikáliemi, ale nevíme nic ani o nebezpečí, které může představovat kombinovaný účinek, tzv."koktejlový efekt" různých chemických látek působících dohromady,"doplnil Jan Freidinger. Obzvláště velké obavy vzbuzují právě endokrinní disruptory včetně bisfenolu A, které mohou způsobit rozsáhlé poškození v raných fázích vývoje dítěte.

Promarněnou příležitostí pro přísnější kontrolu endokrinních disruptorů bylo nařízení REACH. Doslova v předvečer jeho přijetí bylo po bouřlivých debatách mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí odloženo rozhodnutí o zařazení endokrinních disruptorů pod přísnější proces kontroly - autorizace, včetně možnosti jejich povinné náhrady v případě existence bezpečnějších alternativ až na rok 2013. "Greenpeace nemíní čekat až do roku 2013 a rozhodlo se zahájit kampaň věnovanou právě bisfenolu A a endokrinním disruptorům již letos," vysvětlil Jan Freidinger.

Proto již dnes vyzvalo Greenpeace dopisem (3) Ministerstvo zdravotnictví České republiky, aby po vzoru Kanady, Dánska a řady států USA zakázalo používání bisfenolu A ve výrobcích pro děti. Toto opatření má chránit ty nejcitlivější - nenarozené děti, novorozence, kojence a batolata, a proto je nezbytné ho přijmout co nejdříve. Ovšem výskyt endokrinních disruptorů v životním prostředí je komplexní problém, a proto bude Greenpeace prosazovat zavedení i dalších opatření4, která pomohou kontrolovat a odstranit tyto nebezpečné látky z životního prostředí.

Více o endokrinních disruptorech, bisfenolu A a kampani Greenpeace naleznete na stránce www.hazardshormony.cz.


Poznánky:

1) Bisfenol A (BPA, 2,2-bis(4-hydroxyfenyl) propan je jednou z nejčastěji využívaných průmyslových chemikálií. Jde o klíčovou složku při výrobě polykarbonátových plastů, které jsou díky této látce tvrdé a pevné, odolné proti vyšším teplotám i proti působení různých kyselin a olejů. Používá se také při výrobě epoxidových pryskyřic, které vytvrzuje a dodává jim lepší vlastnosti. V menší míře se využívá při výrobě pesticidů, jako antioxidant v PVC nebo v brzdových kapalinách. Bisfenolu A se vyrobí přes 3 miliony tun ročně, a to i v Čechách ve Spolechemii Ústí nad Labem, kde se dále zpracovává při výrobě tekutých nízkomolekulárních epoxidových pryskyřic.

Endokrinní vlastnosti bisfenolu A byly odhaleny již ve třicátých letech minulého století, dávno předtím, než se z něho stala důležitá průmyslová látka. Od té doby byla uskutečněna řada výzkumů na myších, krysách i lidech, které potvrdily, že se jedná o silný endokrinní disruptor, schopný narušovat hormonální systém již za velmi nízkých koncentrací. Tím výčet jeho "schopností" nekončí, může narušovat i růst a vývoj nedospělých jedinců, narušovat funkci štítné žlázy, je spojován se vznikem rakoviny hematopoetického systému a rakoviny prsu a s celou řadou dalších onemocnění. Letos uveřejněné výsledky amerického výzkumu uvádějí bisfenol i jako příčinu dětského astmatu.

Lidské tělo je bisfenolu A nejčastěji vystaveno díky jeho uvolňování z polykarbonátových plastů, ze kterých se vyrábějí potravinové obaly a nádoby pro potraviny (krabičky do lednice a mrazáku, lahve na více použití včetně kojeneckých lahviček, plastové nádobí, boxy na fastfood). Míra uvolňování bisfenolu A záleží na různých podmínkách, především na teplotě a délce působení těchto vyšších teplot, jakož i na druhu potravin, se kterými přichází do styku. Bisfenol A se uvolňuje i z konzerv, jejichž vnitřky bývají potaženy filmem z epoxidových pryskyřic. Obaly z polykarbonátových platů se označují číslem 7, nejčastěji v trojúhelníku ze tří šipek.


2) Příklady spotřebního zboží obsahujícího bisfenol A

Polykarbonátové plasty (65 % spotřeby):
Nárazuvzdorné glazury
Báně pouličního osvětlení
Součásti domácích spotřebičů
Komponenty elektrospotřebičů
Kompaktní disky
Lahve na více použití
Nádobí do mikrovlnky
Nádoby na potraviny a nápoje
Součásti automobilů
Jídelní příbory
Sluneční brýle
Police v lednicích

Epoxidové pryskyřice (30 % spotřeby):
Povrchové úpravy (potahové nátěry)
Povrchová úprava konzerv a plechovek
Desky pro tištěné spoje
Kompozity
Lepidla
Nátěrové hmoty
Laky na nehty

Další použití (5 % spotřeby):
Pesticidní přípravky
Antioxidanty
Zpomalovače hoření
Brzdové kapaliny
Stabilizátory gumy a PVC
Vodovodní trubky
Zubní plomby
Aditivum termopapírů
Vodovodní filtry
Vyztužené trubky
Podlahové materiály
Elektrická izolace


3) dopis Ministerstvu zdravotnictví České republiky

4) Co prosazujeme
Po vzoru Kanady, Dánska a řady států USA prosadit zákaz prodeje kojeneckých lahví a dalšího nádobí pro děti, které obsahuje bisfenol A.
Omezit vypouštění endokrinních disruptorů a především bisfenolu A do životního prostředí.
Zvýšit kontrolu a monitoring nakládání s endokrinními disruptory a především s bisfenolem A.
Přimět výrobce bisfenolu A a jejich zpracovatele, aby začali připravovat alternativní scénář k využívání této nebezpečné látky.
Přimět výrobce bisfenolu A, aby monitorovali úniky této látky z výrobního procesu.
Při revizi nařízení REACH zahrnout endokrinní disruptory pod přísnější způsob autorizace, který zaručuje jejich povinnou náhradu, pokud k nim existují bezpečnější alternativy.


Kontakty:
Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace
Email: jan.freidinger@greenpeace.org, tel.: 608 729 071

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů