Čtvrtek, 28. března 2024

Má erupce sopky na Islandu dopad na produkci solárních elektráren?

Loňský výbuch vulkánu na Aljašce snížil výrobu energie až o 15%

Má erupce sopky na Islandu dopad na produkci solárních elektráren?

Zprávy o nedávném výbuchu vulkánu na Islandu se objevily snad ve všech médiích. Sopečná erupce ovlivnila řadu oblastí lidské činnosti, z nichž nejvíce diskutované bylo omezení letecké dopravy. Pesimistické předpovědi hovoří o několikaměsíčním trvání těchto erupcí. Tato skutečnost by se velmi negativně mohla projevit také v poklesu produkce solárních elektráren v Česku. Odborníci na fotovoltaiku srovnávají změny po loňském výbuchu sopky na Aljašce, kdy zaznamenali snížení výroby energie až o 15%.

"Sopečná erupce takového rozměru bude mít jistě určitý sekundární vliv i na tuzemskou fotovoltaiku. Není vyloučeno, že v nadcházejících měsících bude intenzita slunečního svitu omezena, což by mohlo mít dopad na produkci solárních elektráren," přiznal investiční ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka, s tím, že snížení výroby energie zatím nezaznamenal.

"K poklesu produkce bohužel ještě může dojít. Podobným příkladem je loňský výbuch sopky na Aljašce, který zapříčinil deštivé měsíce květen a červen. V těchto měsících jsme zaznamenali pokles produkce až o 15% ve srovnání se statistikou z roku 2008," prozradil Mléčka.

Pokud by se pesimistické předpovědi o pokračování erupcí naplnily, měl by islandský vulkán negativní dopad na rentabilitu investic do fotovoltaiky. "Stejně tak by bohužel byly postiženy i další obory, jako například zemědělství. Jednalo by se tedy o fatální dopad na celou společnost. Nepředpokládáme však, že by se tyto negativní prognózy naplnily," sdělil investiční ředitel společnosti HiTechSolar.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů