Čtvrtek, 28. března 2024

Úložiště jaderného odpadu by mohlo vzniknout i na Žďársku

Úložiště jaderného odpadu by mohlo vzniknout i na Žďársku

Jihlava - K lokalitám vytipovaným pro stavbu trvalého úložiště jaderného odpadu v Česku by mohlo přibýt území u Rožné na Žďársku. V této oblasti se přes půl století těží uranová ruda. Správa úložišť radioaktivních odpadů se k ní kloní proto, že tamní lidé jsou zvyklí na hornickou činnost a na práci s radioaktivním materiálem. Zda bude tato lokalita skutečně do seznamu přidána, bude záviset i na postoji obcí. Stavba hlubinného úložiště se zatím zvažuje v šesti lokalitách - na Vysočině to je u Rohozné na Jihlavsku a u Budišova na Třebíčsku. Kvůli odporu obcí byly později přidány dva vojenské újezdy.

"Oficiálně na list vytipovaných lokalit zařazena není, to vyžaduje úvodní geologické práce i diskusi v obcích," uvedl ředitel správy Vítězslav Duda. Na Žďársku se jeho úřad zabývá lokalitou mezi horními díly v Olší a Rožnou, kde je poslední otevřený uranový důl v zemi. Těžit se tam zřejmě bude už jen několik let. V nejbližší době by se v sousedství tohoto dolu měl začít razit obří zásobník na zemní plyn. To by ale podle Dudy vzniku úložiště nebránilo.

"Bylo by to minimálně dva, tři kilometry od sebe a ten zásobník musí mít dokonalou těsnost," vysvětlil ředitel. Dodal, že i v případě úniku plynu by ho v úložišti nemělo co zapálit - jaderný odpad by byl skladován v kontejnerech. Se zahájením stavby úložiště v Česku se podle něj navíc počítá až za 40 let. Pro úložiště se nedají použít stará těžební díla, razily by se nové podzemní prostory. Správa úložišť radioaktivních odpadů proto potřebuje najít v okolí Rožné neporušený skalní masiv. V úvahu by mohla připadat lokalita Skalka, kde se měl kdysi budovat dočasný sklad na vyhořelé palivo z jaderných elektráren. ČEZ pak ale začal budovat sklady v elektrárnách.

V minulém roce skončilo pětileté vládní moratorium, které se týkalo pozastavení průzkumných prací pro hlubinné úložiště. Duda předpokládá, že aktivní geologická činnost začne nejdřív zkraje roku 2012. Mezitím by měla být ve sněmovně schválena úprava zákona, která by umožnila poskytovat obcím finanční motivaci. Pak by Správa úložišť radioaktivních odpadů znovu jednala o souhlasu k průzkumu s obcemi. "Kde bychom se dohodli, tam bychom požádali o povolení průzkumu," řekl Duda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů