Pátek, 19. dubna 2024

V ostravské pobočce ČHMÚ proběhlo jednání ministryně Rut Bízkové o situaci v ovzduší Moravskoslezského kraje.

V ostravské pobočce ČHMÚ proběhlo jednání ministryně Rut Bízkové o situaci v ovzduší Moravskoslezského kraje.

Zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji je hlavní prioritou ministryně Rut Bízkové, a proto její první pracovní cesta vedla právě do tohoto regionu.

V pátek 23. dubna se v sídle ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na pozvání ministryně životního prostředí Rut Bízkové sešli zástupci kraje, primátor města Ostravy Petr Kajnar, náměstek primátora Lukáš Ženatý, náměstek primátora města Karviná Zbyněk Gajdacz, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák s kolegy, ředitel ostravské pobočky ČHMÚ Dušan Židek, ředitel Zdravotního ústavu v Ostravě Petr Hapala a Petr Jančík z Vysoké školy báňské v Ostravě s představiteli Ministerstva životního prostředí.

"Mým cílem je podpořit firmy, a to právě v Moravskoslezském kraji, kde je špatné ovzduší, aby investovaly do modernějších technologií a snížily emise dříve, než jim to ukládá současná platná legislativa. Dále chci podpořit opatření v dopravě a v domácnostech," řekla ministryně životního prostředí Rut Bízková. K realizaci těchto opatření chce ministryně využít prostředky z fondů Evropské unie, konkrétně Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

Všichni účastníci pátečního setkání se shodli, že je nutné připravovat jak krátkodobá opatření, která zabrání nejhoršímu znečištění, tak i ta střednědobá a dlouhodobá v oblasti finančních nástrojů a legislativy. Shoda byla především na nutnosti vytvořit seznam projektů, jejichž realizace povede ke zlepšení kvality ovzduší, a v zajištění vhodných finančních prostředků pro jejich uskutečnění. Ty jsou nyní již částečně k dispozici například prostřednictvím programu Zelená úsporám nebo OPŽP, ale zvýšení dostupnosti finančních prostředků z evropských fondů pro větší množství projektů v oblasti zlepšování kvality ovzduší zejména v Moravskoslezském kraji si vyžádá některé nezbytné úpravy v OPŽP.

"Pokud se všechny strany dohodnou, pak mohou být do léta zpracovány změny Operačního programu Životní prostředí. Ty pak musí odsouhlasit Evropská komise. Předpokládáme, že do konce roku by mohly být připraveny výzvy v operačním programu a od nového roku by mohli žadatelé podávat své projekty," uvedla ministryně Bízková.

"Už v pátek 16. dubna jsem kromě toho vyhlásila první výzvu na ekologizaci městské dopravy s využitím dotací ze Švýcarských fondů [1] pro města se špatným ovzduším. Tyto finanční prostředky použije místní samospráva např. na filtry pro městské autobusy s naftovými motory nebo na změnu využívaného paliva ve vozidlech městské hromadné dopravy," informovala ministryně Rut Bízková o prvním kroku, který může právě regionům se špatným ovzduším pomoci.

Poznámky:

[1] Švýcarské fondy - finanční pomoc Švýcarska novým členským zemím EU na projekty zlepšující životní prostředí a infrastrukturu. V letech 2007 - 2012 z nich budou v ČR financovány ekologické projekty za téměř půl miliardy korun.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů