Čtvrtek, 28. března 2024

Botanická zahrada v Táboře nabídne bromeliovité rostliny i žabičky pralesničky

Botanická zahrada v Táboře nabídne bromeliovité rostliny i žabičky pralesničky

Tilandsie a další bromeliovité rostliny, ke kterým patří například ananas, budou vystaveny ve sklenících botanické zahrady v Táboře již od soboty 1. května. Exposici doplní také tropické žabičky pralesničky.
Návštěvníci v rámci výstavy spatří například několik desítek atraktivních tilandsií, které je možné pěstovat doma volně bez substrátu zavěšené pouze na kousku dřívka. Tyto rostliny žijí ze vzdušné vlhkosti. Mezi broméliovité rostliny patří i ananasy, z nichž několik plodících bude možné spatřit i v rámci výstavy.
Ve třech malých teráriích si budou moci lidé prohlédnout malé žabičky z rodu Dendrobates, česky pralesničky. Jsou to malé, sytě vybarvené žabičky, které často žijí ve společnosti bromeliovitých rostlin. Využívají vodu, která se drží v paždí listů a ve středové růžici některých těchto rostlin. Těmto žabkám se také říká šípové žáby, protože jejich silný jed používají dodnes jihoameričtí indiáni na své šípy a jehly do foukaček. Pralesnička strašná patří údajně mezi nejjedovatější živočichy.
Výstava bromeliovitých rostlin potrvá do 9. května a otevřeno je od 9 do 17 hodin.

Eva ŠINKOVSKÁ
www.regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů