Sobota, 20. dubna 2024

Odolá Evropský parlament tlaku na oslabení Směrnice o průmyslových emisích?

Odolá Evropský parlament tlaku na oslabení Směrnice o průmyslových emisích?

Představitelé Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) Evropského parlamentu (EP) budou dnes, 4. května, rozhodovat o podobě Směrnice o průmyslových emisích. Probíhající diskuse však spíše upřednostňují krátkozraké zájmy průmyslu před veřejným zdravím a životním prostředím (1). Zástupci sdružení Arnika a asociace ekologických organizací Zelený kruh apelují na české představitele ENVI (2), aby tuto situaci pomohli zvrátit. "Doufáme, že poslanci neustoupí požadavkům průmyslových podniků, jako je ArcelorMittal nebo ČEZ, a budou hájit zdraví svých občanů. Efektivní směrnice by měla podporovat a odměňovat princip zlepšování technologií a kvalitu místo výjimek," říká RNDr. Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Arnika společně se Zeleným kruhem poslala českým představitelům výboru ENVI podrobné doporučení pro hlasování. Směrnice by měla obsahovat řadu dobrých opatření (zpřísnění emisních limitů, používání nejlepších dostupných technologií v průmyslových provozech bez zbytečných výjimek), která by výrazně pomohla lidem žijícím v oblastech s velkým zastoupením průmyslu, jako je například Moravskoslezský kraj. Teď záleží na poslancích, jak silná bude směrnice ve své konečné podobě. "Vyzvali jsme české europoslance, aby při schvalování směrnice mysleli především na zdraví lidí v České republice. Pro důvody, proč mít silnou a efektivní směrnici, nemusíme chodit daleko. Ostravsko-karvinský region se řadí v Evropě k nejhorším, co se týče množství znečišťujících látek v ovzduší (3). Velkou vinu na tom nesou právě místní průmyslové provozy a příliš velká benevolence v povolování emisních limitů. Zatím situaci pořádně nikdo neřeší. Směrnice by mohla být jedním z účinných nástrojů, jak tyto provozy přesvědčit o nutnosti používání nejlepších dostupných technologií, snižování emisí, a to bez zbytečných výjimek. Právě proto se zástupci hutního průmyslu snaží společně s dalšími velkými znečišťovateli jako je ČEZ prosadit co nejsnadnější získání výjimek pro průmysl a co nejslabší podobu směrnice. Návrh obsahuje i oslabení ochrany obyvatel v okolí spaloven odpadů (4)," říká Petrlík.

Podle Evropské respirační společnosti (ERS) způsobí respirační onemocnění do roku 2020 v celosvětovém měřítku 12 milionů úmrtí, zvýšení počtu pobytů v nemocnici a miliony ztracených pracovních dnů. Roční finanční zátěž bude činit více než 100 miliard EUR. "Mnoha z těchto onemocnění se dá předejít, a proto uskupení zabývající se ochranou zdraví a životního prostředí spojila své síly, aby řekla evropským zákonodárcům, že nejlepší strategií kontroly z hlediska lidského zdraví je snížení koncentrací všech látek znečišťujících ovzduší (5)," řekl prof. Nikos Siafakas, předseda ERS ve společném tiskovém prohlášení evropských NNO (6). "Musejí odolat volání po zbytečných výjimkách od využívání nejlepších dostupných postupů, nadměrných odchylkách a zbytečných odloženích platnosti," říká Siafakas.

Nejlepší dostupné technologie (BAT), na kterých se shodne průmysl, členské státy a nevládní organizace, jsou moderní postupy, kterými se dosáhne vysokého stupně ochrany životního prostředí a jsou přitom ekonomicky a technicky realizovatelné. Pro všechny členské země však neplatí stejné podmínky. "Ze studií implementace vypracovaných Evropskou komisí vyplývá, že v některých případech dochází k významným odlišnostem a nedostatkům pokud jde o to, jak se v jednotlivých členských státech EU aplikují povolení. Nejenže to vytváří nerovné hřiště pro průmysl, ale také nejednotnou úroveň ochrany zdraví a životního prostředí pro občany EU, kteří nakonec platí odpovídající cenu," řekl zástupce sítě evropských organizací zaměřených na ochranu životního prostředí (EEB) Christian Schaible.

Arnika a Zelený kruh zaslaly dnes českým představitelům výboru ENVI (Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin) doporučení evropských nevládních organizací pro hlasování o směrnici o průmyslových emisích. "Tento dokument by měl poslancům pomoci rychle se zorientovat v navržených úpravách, identifikovat, co která změna bude ve svém důsledku znamenat pro zdraví a také životní prostředí," uzavřel Petrlík.

Tisková zpráva Arniky - programu Toxické látky a odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů